I vår serie Veckans Verktyg kommer vi att presentera snabba fakta om olika verktyg, här kommer du att få lära dig om kuriosa, historia, användningsområden och en hel del annat. 

Vem uppfann egentligen sågen?

Det råder delade meningar om vem eller vilka som egentligen uppfann sågen. Kineserna påstår att en uppfinnare vid namn Lu Ban var först cirka 500 f Kr. Det finns dock bevis på att egyptierna använde sågar av koppar cirka 2500 år tidigare.

De allra första sågarna

Redan på stenåldern tillverkades sågliknande verktyg, vilka var mycket primitiva och mest troligt gjorda av djurkäkar. Arkeologer har gjort fynd från Cro-Magnon människan, som levde för cirka 40 000 – 50 000 år sedan. Dessa fynd visar att även tandad flinta användes för att såga i trä eller ben.

Sågklingans utveckling

Samtidigt som användandet av olika metaller så har även sågklingan utvecklats. De moderna sågar som används idag utvecklades först när sågtänderna började tillverkas i material somt tillät skränkning och fick en v-liknande form. Ungefär samtidigt fick sågen handtag.

Olika typer av sågar

Enligt Wikipedia så finns det 16 olika typer av handsågar, bland annat Bågsåg, Japansåg och Timmersvans.

Spela en sång på din såg

Det är vanligtvis en fogsvans som används när sågen utnyttjas som ett musikinstrument. Böj bladet som en S-kurva och stryk en stråke eller hammare på den yttre släta sidan. När du böjer sågen uppåt så får du en högre tonhöjd och neråt får du en lägre.

Säljer tusentals sågar varje år

Under 2018 så såldes ungefär 2002 sågar av Optimeras eget märke Novipro, du hittar dem här

Kommentera

Kommentarer