Veckans verktyg – fakta om hammaren

2 maj, 2019

I vår serie Veckans Verktyg kommer vi att presentera snabba fakta om olika verktyg, här kommer du att få lära dig om kuriosa, historia, användningsområden och en hel del annat. 

Världens äldsta verktyg

För 2,4 miljoner år sedan kom våra förfäder på den briljanta idén att slå en sten mot ett annat föremål. Hammaren kan därmed räknas som världens äldsta verktyg.

Utvecklingen

30 000 år senare började människor att fästa en sten vid en läderrem för att få större slagkraft. På medeltiden fäste smeder huvudet på ett skaft med hjälp av två järnplåtar på sidorna av skaftet. Ungefär samtidigt kom någon på att det gick att göra ett hål för skaftet genom slaghuvudet, vilket gjorde hammaren mycket säkrare.

Material

Trä är det mest dominerande materialet i skaftet, detta trots alla nya syntetiska material som till exempel stålrör eller glasfiber. I norra Europa är det vanligaste träslaget ask.

Olika typer av hammare

Enligt Wikipedia så finns det 26 olika typer av hammare, bland annat Blyhammare, Plåtslagarhammare och Tapetserarhammare. Vilken är din favorit?

Kuriosa

En av de mest kända hamrarna är Tors hammare Mjölner. Det speciella med Mjölner är att den alltid träffar sitt mål och sedan återvänder till Tors hand. Tor kan även använda sin hammare till att skapa åska.

Säljer tusentals hammare varje år

Under 2018 så såldes ungefär 2300 hammare av blandade märken hos Optimera, du hittar dem här

Kommentera

Kommentarer