Att renovera eller bygga nytt kök innebär ofta en större investering. Därför är det extra viktigt att resultatet blir bra och står sig under många år framöver. Vi ringde upp Therese Svantesson, kategoriansvarig på Marbodal, och bad om de bästa tipsen inför köksrenoveringen.

Vilka trender ser vi inom kök de senaste åren och framöver?

– Hållbarhet märker vi efterfrågas mer och mer. Vi jobbar mycket med business to business och där har det varit viktigt under en längre period. Men vi ser också att slutkonsumenter blir mer medvetna och frågar efter hållbart tänk i köket. Vi har jobbat med Svanenmärkning sedan slutet av 1990-talet och 75 procent av våra luckmodeller är Svanenmärkta idag. Även våra köksstommar är Svanenmärkta och sedan årsskiftet även våra laminatbänkskivor.

– Vi tänker att man ska kunna leva ett hållbart liv i våra kök också. Det är mycket fokus på egen odling och där har vi tagit in vissa tillbehörsprodukter som gör att man faktiskt kan odla inne i sitt kök. Sen ska det finnas bra källsortering så att man kan sortera allting redan i köket och slipper åka med en stor säck till återvinningen. Vi har också ett speciellt inrede till lådor som ger en bra förvaring för grönsaker och bröd så att de håller sig fräscha länge.

Bra sorteringslösningar för moderna kök.

Påverkar hållbarhetstänket val av material?

– Det är bra att satsa på material som tål att användas. En träbänkskiva som man sköter rätt håller ju i många, många år. Stenbänksskivor, kvartskompositskivor och laminatskivor är också väldigt slitstarka. Sköter man om sitt kök så håller det väldigt länge.

Vad efterfrågar folk designmässigt?

– Mörkare färger och trä efterfrågas alltmer efter en lång period med vita och ljusa kök. Också varma toner. Ljusgrått och grått är stort, men man ser att det tonar över mot den varmare färgskalan.

– Enkelt och elegant är också en trend, där man skapar en harmonisk känsla med monokroma färger. Gärna ton i ton istället för kontrasterande.

– En annan trend vi ser nu är Shakerinspirerade kök. Vi vann årets kök 2018 med ett kök som heter Ramsvik. Shakerkök är inspirerade av en rörelse i USA på 1800-talet. Det ska vara funktionellt, enkelt, och gedigna, trogna material med hantverkskänsla.

Folk vill ha mörkare och varmare färger i sina kök berättar Therese från Marbodal.

Vilken typ av belysning ska jag välja till köket?

– Man vill ha bra arbetsbelysning men kanske inte att den ska synas. Vi har LED-spotlights som många väljer som arbetsbelysning. En väldigt diskret lösning som fälls in under skåpen.

Hur ska köket planeras?

– Man måste tänka på någonting som kallas för arbetstriangeln – alltså var vatten, häll och kyl och frys placeras. Vi pratar mycket om ett ”bra köksflyt” när man jobbar i köket. Exempelvis ska det helst vara 80 centimeter mellan vask och häll.

Hur ska den som vill ha ett tidlöst kök tänka?

– Jag tycker att man ska utgå mycket från var köket placeras – vilken typ av hus eller lägenhet man bor i. Det skapar ju i sig en bra förutsättning för ett tidlöst kök, skulle jag säga. Har du ett sekelskifteshus på landet ska du kanske inte ha ett modernt bistrokök med industridetaljer. Då passar en lantlig och klassisk stil bättre. I stora drag kan man tänka så. Är det en nyproducerad lägenhet så kanske man inte ska ha för mycket lantlig touch. Det ska smälta in i huset eller lägenheten. Då blir det väldigt naturligt och håller även designmässigt.

Vilka är de vanligaste misstagen inför en köksrenovering?

– Många som kommer in till en köksutställning vet inte riktigt vad de vill ha. Man tycker ofta att alla stilar är fina. Här är det i hög grad kökssäljarens uppgift att ställa rätt frågor och hjälpa kunden att definiera vad den vill ha. Moodboard är ett bra sätt att visualisera sin köksdröm på.

– Vissa är heller inte medvetna om vad det kostar. Man har kanske gått runt i köksutställningen och pekat ut stenskivor, PLUS-kök och exklusiva vitvarulösningar och blir sedan lite förvånad när man ser prislappen. Därför är det viktigt att ha en budget för hur mycket man vill spendera på sitt kök. I det långa loppet är det ofta värt att köpa det man vill ha så att man verkligen blir nöjd och inte ångrar sig.

Montera köket själv eller anlita någon?

– Där rekommenderar vi att man har en snickare till hjälp, för bästa resultat. Sedan är det klart att du kan montera ditt kök själv. Du har monteringsanvisningar och återförsäljare till stöd. Men eftersom du gör en stor investering när du köper nytt kök är det skönt att känna sig trygg genom hela processen.

För att bli certifierad Marbodalmontör kan du som snickare kontakta en återförsäljare, exempelvis Optimera.

5 tips inför köksrenoveringen

 1. Behovsanalys
  Vad gör jag i köket? Lagar jag mat varje dag eller äter jag bara frukost här? Sitter jag i köket och jobbar? Hur många ska kunna vistas här? Hur mycket förvaring behöver jag? Spalta upp dina behov och ta gärna hjälp av en köksexpert. Det spelar ingen roll hur snyggt köket är om det inte är bra planerat.
 2. Moodboard
  Gör en moodboard där du samlar inspiration kring den stil du vill ha på köket. På Marbodals webbplats kan du få vägledning om vilken köksstil som passar dig bäst. Ta hjälp av appar som Pinterest där du kan skapa digitala moodboards. Dessa kan du ta med dig och visa för köksexperten hos återförsäljaren.
 3. Budget
  Håll koll på hur stor din budget är innan du påbörjar renoveringen.
 4. Anpassa efter huset
  Välj gärna ett kök som stilmässigt passar resten av huset eller lägenheten.
 5. Material
  Tänk på att det material ni väljer både ska fungera praktiskt och designmässigt.

Kommentera

Kommentarer