Välj rätt fönster till rätt hus

5 september, 2018

Bor du i ett gammalt hus eller i ett nytt? Behöver du spara energi eller behöver du bara ett vackert fönster? Bägge är exempel på viktiga frågor att ställa sig inför valet av fönster.

I snitt byter vi fönster mellan en och två gånger i livet. Att ta sig tid till efter- tanke gör att du inte behöver göra om bytet på mycket länge. Börja med att tänka utifrån och in. Se dig omkring. Fönster har stor betydelse för husets karaktär. De som passar en funkisvilla passar inte alltid en sekelskiftesvilla. Fundera även över väder och vind. Hur är höst, vinter, vår och sommar där du bor? I vilka väderstreck sitter dina fönster?

husstilar genom tidernaMaterialvalen

Trä är ett naturmaterial som kan bearbetas till mjukt fasade fönsterbågar och vackra spröjs. Träfönster ger liv åt ditt hus, men med åren behöver de lite omtanke. Aluminiumbeklädda fönster är nästintill underhållsfria. Aluminiumet skyddar trästommen, ökar dess livslängd och minskar behovet av underhåll ordentligt. Du kan dessutom få aluminiumet i olika kulörer.

Modellerna

Vilken hängning du ska välja på dina nya fönster beror på var de ska sitta. Vi erbjuder både utåtgående och inåtgående fönster i olika modeller med fast karm eller alternativa öppningssätt. Sidhängda fönster öppnas till höger eller vänster, överkantshängda öppnas i nederkanten, även vridfönster öppnas i nederkanten men kan dessutom vridas runt ett halvt varv för att underlätta fönsterputsning. Altandörrar finns i flera olika modeller. Skjutdörrar öppnas sidledes.

Tillvalen

Vi erbjuder många olika tillval till alla våra fönstermodeller. Vissa ändrar utseendet, till exempel spröjs och färg, medan andra ändrar eller adderar unika egenskaper. Bland tillvalen finns t.ex energieffektiva, ljuddämpande och smutsavvisande glas, beslag och handtag samt ventilationslösningar. Utbudet av tillval varierar lite beroende på fönstermodell, vissa gäller samtliga fönster medan andra är produktspecifika. Utöver tillvalen kan du välja tillbehör som persienner, plisségardiner, myggnät et.c.

Att välja rätt

Det är inte så svårt att hitta rätt fönster. Gå bara igenom dessa fem enkla steg:

1. Vilket fönster passar dig?
Välj ett fönster som både passar dig och stilen på ditt hus.

2. Aluminium eller trä på utsidan?
Aluminium skyddar utsidan och minskar underhållsbehovet rejält. Träskänker en harmoni som ofta uppskattas på en träfasad.

3. Vilken modell och var ska det sitta?
Hur vill du att fönstret ska öppnas? Tänk igenom vilket behov som finns i olika rum.

4. Vad är extra viktigt för dig?
Välj mellan en uppsjö av smarta tillval som både kan ändra utseende eller addera unika egenskaper till ditt fönster.

5. Behöver du komplettera med persienner eller plisséer?
Måttanpassade persienner och plisséer i diskreta och stilrena mönster och material. Allt med perfekt passform.

Ladda ner vår fönsterguide utan kostnad

allt om fönsterinstallation

Ska du sätta in nya fönster? Ladda ner vår fönsterguide helt utan kostnad – där hittar du både inspiration och konkreta tips.

LADDA NER GUIDEN

Kommentera

Kommentarer