Så sparar du energi med rätt fönster

20 september, 2018

Sänk din energiförbrukning med genomtänkta fönsterval

Fönster är sällan det första vi tänker på när det kommer till energibesparing i fastigheter. Genomtänkta fönsterval kan emellertid ha stor betydelse för byggnaders energiförbrukning.

Genom att välja moderna, energieffektiva fönster får du en väsentligt lägre energiförbrukning och därmed rejält minskade driftskostnader. Ett minskat värmeutsläpp genom fönster innebär även ett minskat koldioxidutsläpp. På så sätt gör du också en aktiv insats för miljön samtidigt som du sparar pengar.

U-värde

Hur mycket värme fönstren släpper igenom mäts med det så kallade U-värdet. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisolering och desto lägre elräkning.

Här smiter energin!

här försvinner energin ur fastigheten

Skalet i din bostad – väggar, golv och tak, släpper ifrån sig energi som du betalar för. Bilden illustrerar på ett ungefär hur stor andel av energin de olika ytorna släpper iväg.

Om du funderar på hur du kan investera energismart, är det viktigt att först ta reda på vilka åtgärder som är mest effektiva för att minska energiförlusterna i just ditt hus. Det första du bör se över är fönstren, som brukar stå för den största energiförlusten. Därefter bör du ta en titt på tak och vind.

Vill du ha hjälp att beräkna vad som bör göras, kom in till Optimera och tala med en av våra certifierade energiexperter. Vi kan dessutom förmedla kontakt med duktiga hantverkare som monterar fönstren på ett korrekt sätt. Du kan även förlita dig på våra leverantörers beräkningsredskap, som finns på deras respektive hemsidor:

  • www.spfonster.se
  • www.rockwool.se
  • www.elitfonster.se
  • www.trarydfonster.se
  • www.isover.se

Ladda ner vår fönsterguide utan kostnad

allt om fönsterinstallation

Ska du sätta in nya fönster? Ladda ner vår fönsterguide helt utan kostnad – där hittar du både inspiration och konkreta tips.

LADDA NER GUIDEN

Kommentera

Kommentarer