Bygg den perfekta sommaren: så planerar du din uteplats

1 maj, 2018

Nu är det äntligen dags att planera för de härliga stunderna på uteplatsen. Ser du fram emot daggvått gräs mellan tårna i en lummig syrénberså? Eller är det stekheta soltimmar på ett stilrent trädäck du längtar efter? Oavsett vad du föredrar finns det några viktiga punkter att ta ställning till i god tid innan själva bygget.

Läge, läge, läge!

välj rätt läge för uteplatsen

Det första du måste tänka på är var dina soltimmar finns i förhållande till bostaden. Vill du ha strålande sol på uteplatsen eller kommer du framförallt att söka skugga där? När kommer du att vilja använda den?

Börja med att titta på husets placering på tomten. I vilka väderstreck har du möjlighet att skapa en uteplats och när har de platserna sol?

Flest soltimmar per dag får en uteplats i söderläge, medan en i västerläge bäst tar vara på kvällssolen. Norra sidan om byggnaden är skuggig nästan hela dagen, och i öst får du bästa morgonsolen till kaffet.

Är din tanke till exempel att uteplatsen ska vara ett extra vardagsrum, med plats för umgänge, middagar och grillkvällar är söderläge kanske att föredra, men planera då gärna för en pergola, solsegel eller annan skuggivare för de allra hetaste timmarna.

Även storleken på uteplatsen bör du planera efter vad den ska användas till – lek, grill och bad med barnens alla kompisar eller en stilla morgonfika på tu man hand?

Sätt stilen: former, färger och materialval

Rätt utformning på altanen

Uteplatsens utformning blir bäst om den går hand i hand med husets karaktär och trädgårdens utseende. Hur ska man då tänka för att få rätt känsla på uteplatsen?

Den traditionella uteplatsen

Ett klassiskt svenskt trähus behåller sin karaktär och får en stilren inramning genom att använda trätrall till uteplatsen. Här kan man med fördel även bygga räcken och tak för att ytterligare förstärka känslan av ett utomhusrum. Trävillan med snickarglädje mår bra av att få uteplatsen inramad med räcken och spaljéer.

För dig som har en lummig uppvuxen trädgård kan kronan på verket vara en stensatt uteplats, gärna lagd i runda former och omgärdad av växtlighet. För att bibehålla trädgårdens levande intryck på uteplatsen kan du variera olika ytor med olika stensorter, som kullersten, ölandssten, singel och marksten i betong.

Även ett trädäck kan vara helrätt i den grönskande trädgården. Trä är skönt för bara fötter och kan ge en torrare uteplats än en stenlagd, eftersom man oftast bygger trädäcket en bit över marknivå och på så vis undviker markens fuktighet.

För att bygga ett trädäck som passar i en lummig trädgård kan du välja att runda av någon sida av trädäcket, bygga det runt befintlig växtlighet och att bygga i ett par olika nivåer.

Den moderna uteplatsen

Ett modernt stenhus med putsad fasad får ett mjukare uttryck med hjälp av en uteplats byggd i trä. Sibirisk lärk ger ett modernt och städat intryck samtidigt som det åldras på ett snyggt sätt. Är man ute efter ett mer stramt utseende kring sitt hus, kan en uteplats i marksten vara ett bättre alternativ.

Har huset och tomten i övrigt ett modernt och minimalistisk uttryck, kan du välja att antingen mjuka upp detta med detaljer, variation, växter och mjuka former eller att framhäva det stilrena med avskalade linjer och öppna ytor.

Även till en mer minimalistisk uteplats fungerar såväl marksten som trä, eller rentav en kombination. För att undvika en rörigt intryck men ändå få en levande miljö kan det vara bra att bryta av med en helt annan kulör på markstenen än den som huset har, bygga i ett par nivåer eller dela in ytan i avdelningar med spaljéer, kontrasterande materialval och smakfulla planteringar.

Rama in och skapa rum

den perfekta uteplatsen med trall

Din uteplats är inte bara ett golv. Passa på att i god tid fundera på hur du kan förstärka känslan du eftersträvar genom att rama in och avgränsa din uteplats även på höjden och djupet.

Detta kan du göra med räcken, skärmar, murar och spaljéer som tar upp husets kulör och material, för att skapa ett enhetligt uttryck. Kanske vill du leda blicken och besökaren vidare in genom uteplatsen, eller tvärtom slippa insyn och vindpustar?

Fundera också på hur du kan skapa mysiga rum i din trädgård med belysning. Kanske ska du hänga en kedja med läckra glödlampslyktor längs en skärmvägg, eller en utelampa över matbordet? Bygger du i trä kan du fälla in spotlights i trädäcket, som ledljus eller stämningsskapare. Har du kanske ett vackert träd i anslutning till uteplatsen, där det passar att hänga lyktor i grenarna? Planera för hur elen ska dras på ett snyggt och säkert sätt redan från början.

Allt om trall och trädäck

allt om trall - så gör du hemma själv

Bilder: Kebony och Organowood

Har du bestämt dig för att bygga din uteplats i trä finns det ett antal olika material och metoder att välja bland. Som tumregel kan du utgå från att tryckimpregnerad furu är billigast i inköp men kräver en del underhåll, medan de mer miljövänliga och underhållsfria varianterna kostar mer i inköp.

För en heltäckande vägledning om trallbygge finns vår Trallguide för nedladdning här. Här finner du tips och råd om underhåll och hantering av de olika varianterna.

Att gräva ner eller gjuta plintar är den billigaste men tyngsta och mest tidskrävande lösningen, medan markskruv är ett enklare och snabbare sätt som blir alltmer populärt. Vi har numera en markskruv i vårt sortiment som du själv kan sätta på plats, och på så vis spara en slant i arbetskostnad. Läs vår artikel om ”grävexperten” som bytte till markskruv från Stavrex. Du kan även ladda ner vår utförliga manual om hur du går tillväga för att själv sätta markskruv.

Den mångsidiga markstenen

Bilder: Bender

Även bland marksten finns ett stort utbud, och en väldig variation av kulörer, egenskaper och former. Vill du ha en uteplats i marksten behöver du tänka på att göra ett gediget underarbete för att undvika sättningar och ojämnheter, samt att inte regnvatten ska bli stående eller rinna åt ett oönskat håll.

Marksten är det utegolv som kräver minst underhåll. Här räcker det som regel att du rensar lite ogräs mellan stenarna då och då, och det kan behövas att du går över det med högtryckstvätten på våren. I skuggigare lägen kan stenen även behöva behandlas med grön-fri eller liknande för att bli av med lavar och alger, men det brukar räcka att man gör det vartannat eller vart tredje år.

Kommentera

Kommentarer