5 imponerande moderna byggnadsverk

15 maj, 2018

Det finns anledning att imponeras av ambitiösa byggprojekt – stora som små. Byggarens arbete är alltid viktigt och kan tillsammans med en arkitekts vision resultera i storslagna mästerverk. Vi listar några av världens mäktigaste moderna byggnadsverk som inspiration och hyllning till byggandet världen över. 

1. Fågelboet | Peking, Kina

Pekings Nationalstadium. Bird nest. Imponerande byggnadsverk.

Pekings Nationalstadium kallas ofta ”Fågelboet” på grund av sin unika fasad som påminner om just ett fågelbo. Den spektakulära designen skapades bland annat av den berömda kinesiska konstnären Ai Weiwei, som i efterhand dock ångrade sin medverkan i projektet.

Bygget, som skulle vara färdigt till de olympiska spelen 2008, påbörjades fem år tidigare, 2003. Fågelboet har hyllats som en fantastisk idrottsarena och får även anses vara en av de arkitektoniskt mest imponerande nationalarenorna i modern tid.

2. Guggenheimmuseet | Bilbao, Spanien

Guggenheim Bilbao. Imponerande byggnadsverk.Guggenheimmuseet i Bilbao öppnades 1997 och ritades av den berömda arkitekten Frank Gehry som vi tidigare skrivit om i ett mindre smickrande sammanhang. Byggnaden har ansetts vara något av en milstolpe för modern arkitektur och tilltalar såväl kritiker som besökare i största allmänhet. Som turistattraktion påstås den ha bidragit till en tydlig ekonomisk uppgång i Bilbao.

Fasaden består huvudsakligen av titan, glas och kalksten. Titanet och kurvorna fångar upp dagsljus och andra ljuskällor vilket bidrar till ett effektfullt, auraliknande sken. Somliga skulle gå så långt som att påstå att byggnaden, med sina udda vinklar och spektakulära material, är mer spännande än de konstverk museet ställer ut. Trots byggnadens komplexitet färdigställdes projektet på endast fyra år.

3. Fallingwater | Pennsylvania, USA

Falling water. Edgar Wright. Imponerande byggnadsverk.

Fallingwater är ett hus designat av Frank Lloyd Wright 1935. Från början var det endast avsett som sommarbostad åt företagsledaren Edgar Kaufmann som personligen anlitade Lloyd Wright för att leda projektet. Omedelbart efter dess uppförande hyllades det av många som arkitektens bästa arbete någonsin och anses idag vara ett arkitektoniskt landmärke.

Det som utmärker Fallingwater är dess placering i skogen alldeles ovanför ett vattenfall. Lloyd Wright var influerad av japansk arkitektur och ville skapa harmoni genom att integrera byggnaden med sin omgivande natur. Detta påverkade även valet av stålets och betongens färger, rött respektive ockra, som skulle harmonisera med de framträdande färgerna i Pennsylvanias natur. Det tog sammanlagt tre år att bygga huset.

4. Burj Khalifa | Dubai, Förenade Arabemiraten

Burj Khalifa - Mäktiga byggnadsverk

Det är svårt att inte imponeras av Burj Khalifa som tornar högt över Dubais skyline. Sedan bygget färdigställdes 2010 är skyskrapan, med sina 164 våningar vertikalt fördelade över 828 meter(!), världens högsta byggnad (samt byggnadsverk). Det ritades av arkitekten Adrian Smith och tog totalt sex år att färdigställa.

Designen är futuristisk och sägs ha inspirerats av konceptskisser som Frank Lloyd Wright gjorde under 60-talet, då varken teknik eller resurser fanns tillgängligt för att realisera ett sådant projekt.

Tornet består till stor del av armerad betong, vilket inte kan pumpas på höjder över 450 meter. Därför var de tvungna att ha ytterligare en pump högt upp i byggnaden, vilket satte nytt rekord i ”vertikalpumpning av betong” (700,1 meter).

5. Harpa Konserthus | Reykjavik, Island

Harpa Island Reykjavik - Mäktigaste byggnaderna i världen

Detta prisbelönta byggnadsverk ritades av danska Henning Larsen Arkitekter, men design och utformning skedde i nära samarbete med den internationellt hyllade isländska konstnären Olafur Eliasson. Harpa fungerar sedan invigningen som konserthus och konferenscenter i hamnområdet Austerhöfn i Reykjavik.

Den lekfulla fasaden består av flerfärgat glas vilket skapar en slående kalejdoskop-liknande effekt. På kvällarna aktiveras ledbelysningen vilket tillför ytterligare magi till den redan vackra byggnaden.

På grund av finanskrisen stannade bygget av några månader under 2008, men kunde sedan återupptas och konserthuset invigas 2011; 4 år efter första spadtaget.

Vad tycker du?

Vilka är dina favoritbyggnader i världen? Kommentera på Facebook!

Kommentera

Kommentarer