Anläggningsproffset Peter står vid ett nybyggt staket vid Skövde Högskola

Peter Neuendorf på Sjölösa Entreprenad har satt staket i ett trångt utrymme vid Högskolan i Skövde med hjälp av Stavrex markskruvar. Bild: Peter Neuendorf

Många av våra proffskunder frågar om markskruven Stavrex verkligen är så bra som det låter. Vi hävdar bestämt att skruven sparar massor med tid, är enkel att sätta på plats och ger en bättre arbetsmiljö för den som utför arbetet. Men det är ju lätt för oss att hylla vår nya favorit, vi som inte själva gör jobbet.

Så läs istället vad anläggningsproffset Peter Neuendorf tycker. Han använder skruvarna i sitt dagliga arbete.

Peter Neuendorf är egenföretagare och hantverkare med många års erfarenhet inom bygg och anläggning. Tillsammans med vännen Johan Nilsson driver han Sjölösa entreprenad i Skövde, som utför markarbete, betongbearbetning och håltagning.

Huvudsakligen jobbar Sjölösa som underentreprenör åt regionala byggfirmor och riksbyggare. Det var i ett sådant sammanhang Peter för första gången testade Stavrex.

Markskruv och marksten – hur går det ihop?

I april 2017 behövde utemiljön kring Högskolan i Skövde ett rejält lyft, och Sjölösa anlitades för att montera bland annat utemöbler och sopkorgar på flera öppna platser med marksten.

Peter Neuendorf berättar: ”I vanliga fall skulle man ha satt ut plintar för produkterna innan man färdigställde markarbetet, och stenläggarna hade fått planera sitt arbete runt fundamenten.”

”Här valde vi istället att färdigställa hela markarbetet först, och sedan helt sonika borra oss ner genom markstenarna precis på de ställen där bänkarna och de andra produkterna skulle placeras ut. På det viset sparade vi tid på flera moment samtidigt.”

”Gör man ingen åverkan på marken runtomkring behöver ju heller ingen mark återställas eller lagas i när fundamenten är på plats,” påpekar Peter.

Stenig och besvärlig mark

Peter beskriver jobbet vid högskolan steg för steg: ”Vi kärnborrade först hål med 100mm diameter för att komma igenom stenen. Sedan signalborrade vi med ett 1 meter långt slagborr ner i underlaget, kanske 800mm ner i marken för att förbereda för markskruvarna. Vi stötte på en del stenar, men ja.. man plockar bort de allra värsta och kör på. Det hindrade oss inte från att utföra jobbet bra och till utsatt tid.”

Stolparna på utemöbler och sopkorgar sattes till sist ner i markskruvarnas öppna ändar, och gjöts fast med betong. Hela jobbet, som krävde ett femtiotal markskruvar, stod klart på en eftermiddag.

”Varje skruv tog nog en tio-femton minuter att montera från start till mål, inklusive kärnborrningen. Och då var marken ovanligt tuff att arbeta med just i det här fallet. Med plintar vågar jag inte ens tänka på hur lång tid det hade tagit.”

Anläggningsprfofset peter skruvar ner en Stavrex markskruv genom marksten vid Högskolan i Skövde

Efter att ha kärnborrat genom den nya markstenen och sedan signalborrat med slagborr, kan Peter sätta Stavrex markskruv på palts. Alltihop tar 10-15 minuter i stenig mark. Bild: Stavrex

Markskruv i gräsmatta på fem minuter

Peter har även använt Stavrex markskruv till altaner, på villatomter med matjord som underlag. ”I sådan mark tar det max fem minuter per skruv, där det annars tar kanske en halvtimme att gräva för hand.” säger han.

”Och gräver man inte för hand ska det hyras grävmaskiner eller jordborr – och då kostar det både tid och pengar att hyra dem. Jordborr är inte helt lätta att arbeta med heller. ”

Förarbetet kan gå snabbare för markskruv än för plint även på en gräsmatta, menar Peter. ”Du mäter ut var skruvarna ska vara och sprayar markeringar med sprayfärg direkt på gräset.”

”Så kan du inte göra om du ska sätta plintar – så fort du börjar gräva, gräver du ju bort markeringen också. Så där behöver du murarsnören för att hålla koll. Men markskruv bara drar du i rätt ner i krysset du sprayat – fixat.”

Förstärkte trädäcket enkelt med fler markskruvar

Vid ett altanbygge upptäckte Peter även en flexibel egenskap hos Stavrex som inte plintar har. ”Min kund berättade – när trädäcket var nästan färdigt – att de tänkte ställa ett spabad på det.

Plötsligt var det alltså helt andra krav på vad trädäcket skulle kunna bära än vi visste från början – ett sådant bad kan ju väga ett ton när det är fullt med vatten.”

Tack vare att de jobbade med Stavrex system kunde Peter enkelt köpa till fler skruvar, komplettera med dem i den färdiga stommen och kottla, så var däcket redo för en högre belastning än tidigare planerat.

”En så smidig lösning hade vi inte kunnat erbjuda med plintar. Det hade blivit till att gräva upp alltihop och börja om i så fall”, säger han. ”Nu fick kunden precis den anpassning de önskade utan alltför saftiga merkostnader. Och vår tidplan behövde inte haverera.”

Men, handen på hjärtat: när är det faktiskt bättre med plintar?

Peter tänker efter och kommer på ett tillfälle då det kan finnas en poäng med plintar. ”Om man har ett nybygge, där grävmaskinen redan är på plats och marken ändå är under bearbetning, kanske. Eftersom plintarna är billigare att köpa skulle det kunna finnas en poäng med att använda dem då.”

Att plintar skulle ge en bättre stabilitet är en myt han gärna konfronterar. ”Många tror att det blir stabilare med hederlig gammal plint, men det tycker inte jag som provat båda lösningar.”

”Hur fast är marken runt plinten efter att du grävt runt i den först, jämfört med den kompakta orörda marken runt en skruv? Tycker man mot förmodan att Stavrexskruven inte känns hundra procent stabil hämtar man bara en förlängningsdel och skruvar vidare tills det sitter. Men det är bra sällan det behövs.”

I branta slänter och trånga utrymmen är markskruven också ett starkare alternativ än plinten, menar Peter. Att man slipper bottna med makadam och lättare får skruven i våg än plinten är extra bonusar.

Kvalitet och flexibilitet går hand i hand

På frågan om vad som skiljer Stavrex markskruv från lågprisvarianter kommer svaret snabbt. ”Ja, man märker ju när man jobbar med dem att det är rejälare grejer. Men utöver det så har ju Stavrex också olika ”infästningstoppar” du kan välja bland, inte bara den fasta balkskon som billigare varianter har.

Du kan förlänga skruven helt efter behov, gjuta fast stolpar rakt ner i skruven, skruva fast bärlinor vid justerbara balkskor… det finns en Stavrex lösning för de flesta krav man kan ha på ett fundament.”

Sväng in om Optimera och fråga mer!

Vi hoppas att du som läser det här har fått svar på de flesta frågor ett proffs kan ha inför sitt första markskruvsprojekt. Oavsett är du varmt välkommen in och diskutera dina ”fundamentala” frågor med oss på Optimera. Men ta gott om tid på dig, vi har lite svårt att sluta prata Stavrex när vi väl har kommit igång.

Läs mer: Sätt (mark)skruv på utebygget och få tid över

Här kan du enkelt ladda ner en kostnadsfri manual för Stavrex till ditt eget projekt!

HÄMTA STAVREX MANUAL HÄR

Kommentera

Kommentarer