Månad: april 2018

Fyra saker du tydligen inte visste om Rötskyddsgarantin

20 april, 2018

Här om veckan ställde vi fyra frågor om Rötskyddsgarantin på vår Facebook-sida men fick inte ett enda rätt svar! Det verkar alltså finnas en del tveksamheter kring Rötskyddsgarantin och vad den innebär. Vi tog tag i vår sortimentsansvarige för trä, Henrik Björk, för att reda ut vad som faktiskt gäller.

Rötskyddsgarantin – vad innebär den?

”Rötskyddsgarantin är en garanti för att de impregnerade produkter du köpt är av så hög kvalité att de håller minst 20 år, under förutsättning att de monterats enligt gällande instruktioner” säger Henrik, och berättar att Svenska Träskyddsföreningen därför lämnar 20 års garanti på NTR-impregnerat virke. Garantin gäller för rötangrepp, då virket blivit så angripet att det är satt ur sin sakfunktion.

Vilka träskyddsklasser omfattas av Rötskyddsgarantin?

Henrik berättar att det är träskyddsklasserna NTR A och NTR AB som garantin omfattar. Virket ska vara NTR-märkt, antingen med bläckstråle- eller färgmärkt i kombination med buntmärkning. ”Men om märkningen har fallit bort behöver du inte oroa dig, garantin gäller nämligen ändå.”

Vad innebär NTR A- respektive NTR AB-klassning?

”För trä som är i varaktig kontakt med mark och sötvatten ska träskyddsklassen NTR A användas. Är det så att träkonstruktionen är svår att byta ut, exempelvis om man bygger ett balkonggolv högt ovan mark, så ska NTR A-virke också användas”, förklarar Henrik.  NTR AB-klassat virke är till för montage ovan mark, som trall eller staket. Hur och var man ska använda olika NTR-klassade produkter hittar våra kunder i Optimeras Trallguide.

Vem kan dra nytta av garantin?

”Det är bara konsumenter som kan dra nytta av garantin och virket ska vara avsett för konsumentanvändning”, förklarar Henrik. ”Därför är det viktigt att spara sina kvitton tillsammans med garantisedeln”.

Att visa upp en garantisedel kan vara det många upplever som kruxet eftersom det är lätt att glömma att be om en garantisedel. Det här kan vara viktigt för dig som proffs att tänka på. Om du handlar träskyddsklassat virke för en kunds räkning är det du som måste be bygghandeln om garantisedel till din kund. Läs gärna mer om träskyddsgarantin på Svenska Träskyddsföreningens hemsida.

Hur stort är maxbeloppet?

”För varje enskild kund och garantitillfälle är ersättningsbeloppet max 100 000 kronor. Det förutsätter att kunden behåller alla nödvändiga dokument, som kvitto eller faktura och garantisedel. En sista sak, som kunden inte får glömma, är att ha fysiska bevis, som fotodokumentation eller besiktningsbevis, som visar att rötan faktiskt är större än vad funktionen klarar” avslutar Henrik.

Grävproffset som slutade gräva.

17 april, 2018
Anläggningsproffset Peter står vid ett nybyggt staket vid Skövde Högskola

Peter Neuendorf på Sjölösa Entreprenad har satt staket i ett trångt utrymme vid Högskolan i Skövde med hjälp av Stavrex markskruvar. Bild: Peter Neuendorf

Många av våra proffskunder frågar om markskruven Stavrex verkligen är så bra som det låter. Vi hävdar bestämt att skruven sparar massor med tid, är enkel att sätta på plats och ger en bättre arbetsmiljö för den som utför arbetet. Men det är ju lätt för oss att hylla vår nya favorit, vi som inte själva gör jobbet.

Så läs istället vad anläggningsproffset Peter Neuendorf tycker. Han använder skruvarna i sitt dagliga arbete.

Peter Neuendorf är egenföretagare och hantverkare med många års erfarenhet inom bygg och anläggning. Tillsammans med vännen Johan Nilsson driver han Sjölösa entreprenad i Skövde, som utför markarbete, betongbearbetning och håltagning.

Huvudsakligen jobbar Sjölösa som underentreprenör åt regionala byggfirmor och riksbyggare. Det var i ett sådant sammanhang Peter för första gången testade Stavrex.

Markskruv och marksten – hur går det ihop?

I april 2017 behövde utemiljön kring Högskolan i Skövde ett rejält lyft, och Sjölösa anlitades för att montera bland annat utemöbler och sopkorgar på flera öppna platser med marksten.

Peter Neuendorf berättar: ”I vanliga fall skulle man ha satt ut plintar för produkterna innan man färdigställde markarbetet, och stenläggarna hade fått planera sitt arbete runt fundamenten.”

”Här valde vi istället att färdigställa hela markarbetet först, och sedan helt sonika borra oss ner genom markstenarna precis på de ställen där bänkarna och de andra produkterna skulle placeras ut. På det viset sparade vi tid på flera moment samtidigt.”

”Gör man ingen åverkan på marken runtomkring behöver ju heller ingen mark återställas eller lagas i när fundamenten är på plats,” påpekar Peter.

Stenig och besvärlig mark

Peter beskriver jobbet vid högskolan steg för steg: ”Vi kärnborrade först hål med 100mm diameter för att komma igenom stenen. Sedan signalborrade vi med ett 1 meter långt slagborr ner i underlaget, kanske 800mm ner i marken för att förbereda för markskruvarna. Vi stötte på en del stenar, men ja.. man plockar bort de allra värsta och kör på. Det hindrade oss inte från att utföra jobbet bra och till utsatt tid.”

Stolparna på utemöbler och sopkorgar sattes till sist ner i markskruvarnas öppna ändar, och gjöts fast med betong. Hela jobbet, som krävde ett femtiotal markskruvar, stod klart på en eftermiddag.

”Varje skruv tog nog en tio-femton minuter att montera från start till mål, inklusive kärnborrningen. Och då var marken ovanligt tuff att arbeta med just i det här fallet. Med plintar vågar jag inte ens tänka på hur lång tid det hade tagit.”

Anläggningsprfofset peter skruvar ner en Stavrex markskruv genom marksten vid Högskolan i Skövde

Efter att ha kärnborrat genom den nya markstenen och sedan signalborrat med slagborr, kan Peter sätta Stavrex markskruv på palts. Alltihop tar 10-15 minuter i stenig mark. Bild: Stavrex

Markskruv i gräsmatta på fem minuter

Peter har även använt Stavrex markskruv till altaner, på villatomter med matjord som underlag. ”I sådan mark tar det max fem minuter per skruv, där det annars tar kanske en halvtimme att gräva för hand.” säger han.

”Och gräver man inte för hand ska det hyras grävmaskiner eller jordborr – och då kostar det både tid och pengar att hyra dem. Jordborr är inte helt lätta att arbeta med heller. ”

Förarbetet kan gå snabbare för markskruv än för plint även på en gräsmatta, menar Peter. ”Du mäter ut var skruvarna ska vara och sprayar markeringar med sprayfärg direkt på gräset.”

”Så kan du inte göra om du ska sätta plintar – så fort du börjar gräva, gräver du ju bort markeringen också. Så där behöver du murarsnören för att hålla koll. Men markskruv bara drar du i rätt ner i krysset du sprayat – fixat.”

Förstärkte trädäcket enkelt med fler markskruvar

Vid ett altanbygge upptäckte Peter även en flexibel egenskap hos Stavrex som inte plintar har. ”Min kund berättade – när trädäcket var nästan färdigt – att de tänkte ställa ett spabad på det.

Plötsligt var det alltså helt andra krav på vad trädäcket skulle kunna bära än vi visste från början – ett sådant bad kan ju väga ett ton när det är fullt med vatten.”

Tack vare att de jobbade med Stavrex system kunde Peter enkelt köpa till fler skruvar, komplettera med dem i den färdiga stommen och kottla, så var däcket redo för en högre belastning än tidigare planerat.

”En så smidig lösning hade vi inte kunnat erbjuda med plintar. Det hade blivit till att gräva upp alltihop och börja om i så fall”, säger han. ”Nu fick kunden precis den anpassning de önskade utan alltför saftiga merkostnader. Och vår tidplan behövde inte haverera.”

Men, handen på hjärtat: när är det faktiskt bättre med plintar?

Peter tänker efter och kommer på ett tillfälle då det kan finnas en poäng med plintar. ”Om man har ett nybygge, där grävmaskinen redan är på plats och marken ändå är under bearbetning, kanske. Eftersom plintarna är billigare att köpa skulle det kunna finnas en poäng med att använda dem då.”

Att plintar skulle ge en bättre stabilitet är en myt han gärna konfronterar. ”Många tror att det blir stabilare med hederlig gammal plint, men det tycker inte jag som provat båda lösningar.”

”Hur fast är marken runt plinten efter att du grävt runt i den först, jämfört med den kompakta orörda marken runt en skruv? Tycker man mot förmodan att Stavrexskruven inte känns hundra procent stabil hämtar man bara en förlängningsdel och skruvar vidare tills det sitter. Men det är bra sällan det behövs.”

I branta slänter och trånga utrymmen är markskruven också ett starkare alternativ än plinten, menar Peter. Att man slipper bottna med makadam och lättare får skruven i våg än plinten är extra bonusar.

Kvalitet och flexibilitet går hand i hand

På frågan om vad som skiljer Stavrex markskruv från lågprisvarianter kommer svaret snabbt. ”Ja, man märker ju när man jobbar med dem att det är rejälare grejer. Men utöver det så har ju Stavrex också olika ”infästningstoppar” du kan välja bland, inte bara den fasta balkskon som billigare varianter har.

Du kan förlänga skruven helt efter behov, gjuta fast stolpar rakt ner i skruven, skruva fast bärlinor vid justerbara balkskor… det finns en Stavrex lösning för de flesta krav man kan ha på ett fundament.”

Sväng in om Optimera och fråga mer!

Vi hoppas att du som läser det här har fått svar på de flesta frågor ett proffs kan ha inför sitt första markskruvsprojekt. Oavsett är du varmt välkommen in och diskutera dina ”fundamentala” frågor med oss på Optimera. Men ta gott om tid på dig, vi har lite svårt att sluta prata Stavrex när vi väl har kommit igång.

Läs mer: Sätt (mark)skruv på utebygget och få tid över

Här kan du enkelt ladda ner en kostnadsfri manual för Stavrex till ditt eget projekt!

HÄMTA STAVREX MANUAL HÄR

Gran, Tall, Björk, vad blir till vad?

13 april, 2018

Vilka träd används till vadSkogen har alltid haft stor betydelse för Sverige, både som inhemskt byggmaterial och som exportvara. Skogsbruksprodukter står idag för en stor del av Sveriges totala export. År 2017 exporterades enligt SCB skogsbruksprodukter för ca 130 miljarder kronor. Framförallt är det papp och papper som exporteras men även sågade trävaror.

Vad blir till vad, i skogen?

För den som dagligen arbetar med träprodukter kommer det inte som någon nyhet att olika träslag lämpar sig till olika ändamål.  Gran, Björk och Tall är idag våra vanligaste träslag men vad blir till vad av de olika träslagen?

Gran, vanligast för byggnation

gran som virke

Gran är det vanligaste träslaget för byggnation och konstruktion. Granen är mycket vanlig i byggplywood och konstfiber men används också inom pappersindustrin till både massa, papper och papp. Värmepellets och lastpallar är också vanliga användningsområden. Veden är vit till gulaktig. Virket är lätt, och löst, men också ganska segt. Historiskt användes granen till garvning, takspån och för kolning. Idag är granen det träd som återsätts mest, gran är både lättodlad och samtidigt enkel och billig att avverka. Efterfrågan är hög och ger därför hög avkastning.

Björk från Ystad till Haparanda

björk som virke

Björk har alltid varit populärt, kanske för att det är ett av våra vanligaste träslag. Den växer från norra Norrland där den utgör ca 15 % av det totala virkesförrådet till söder där den står för ca 7 %. Det sega och hårda virket har haft många användningsområden genom historien och bland annat använts till husgeråd, taktäckning och dekoration. Under 1700-talet och början på 1800-talet brändes mängder med björkar för framställning av pottaska eller kaliumkarbonat som användes inom glasindustrin. Idag används den främst till plywood, spån och träfiberskivor. Björk finns även som golv och möbler samt används till olika kemiska produkter. Björkvirke är dock rötbenäget och har som obehandlat virke en relativt kort hållbarhet.

Furu bryter ny mark inom designvärlden

tall som virke

Tallvirke har en uppsjö olika användningsområden. Furu används för möbler, golv, finsnickeri och lister. Tall används också i plywood, byggnadsvirke och stolpar. Virket är mjukt och lättbehandlat men trots det ett starkt träslag.  Trädets kärna är något mörk och rötfast, medan ytveden är ljusare. Nackdelen med tall är att den är kådig och delvis spröd. Trots det är virket naturligt tålig mot väta. Furu har blommat upp som ett av de mest intressanta träslagen på designmässor runt om i världen,  då den anses vara ett  förnybart och naturligt material som håller över tid. Dess ljusa nyanser och vackra ådring är extra åtråvärt i Asien där träslagen generellt är mörkare.

Variationen hos virket kan vara mycket stor även inom samma trädsort, vilket främst beror på växtplats, tillväxthastighet och ålder. Kärnveddelen, årsringarnas täthet eller vårvedsandelen kan variera mycket mellan olika träd även inom samma art.

Det Internationella skogscertifieringssystemet Forest Stewardship Council (FSC) som funnits sedan 1990-talet syftar till en hållbar skogsindustri. Genom att välja ett FSC märkt virke säkerställer man som byggare att virket avverkats på ett hållbart sätt.

Källor: SCB, Svensk Trä, Skogsindustrierna, Skogs Sverige, FSC Sweden

Sätt (mark)skruv på utebygget och få tid över!

5 april, 2018
En solig altan byggd på Stavrex markskruv

Stavrex markskruv sparar dig tid och kraft med samma stadiga resultat som plintar. Bild: Stavrex / Bayo-s

Kalendern full av trädäcksjobb i sommar? Kör med Stavrex markskruv istället för plintar så får du tid och ork över till fler projekt – eller rentav lite semester! Läs om smarta lösningen här och ladda ner din manual på ett nafs.

Oavsett om du ska bygga staket, trädäck eller attefallshus är det det eviga grävandet som är det tyngsta och mest tidskrävande momentet. Tänk om du kunde få till ett lika stadigt fundament på en bråkdel av tiden och ha ork kvar i kroppen till annat? Men vänta – det kan du ju!

Optimera har nämligen tagit in en smart markskruv i sortimentet, som du själv kan sätta på plats utan att anlita en särskild markskruvsfirma. Du slipper gräva, och du slipper gjuta eller kånka plintar. Resultatet är ett färdigt projekt på mycket kortare tid, med samma kvalitet och mindre åverkan på intilligande mark.

Rakt, enkelt och snabbt med Stavrex markskruv

Stavrex markskruvar är förlängningsbara och därmed flexibla att använda till de allra flesta utebyggprojekt som du vanligen skulle ha använt plintar till. Skulle något bli fel är det dessutom bara att skruva upp skruven och börja om. Att få en skruv på plats tar så lite som fem minuter när du har fått in tekniken.

Du kan montera skruvarna med hjälp av ett särskilt handverktyg eller hyra en växel av oss, som gör att du kan använda en vanlig borr-eller skruvdragarmaskin till att skruva ner skruven i marken. Markskruvar är lättare att få i våg än plintar – bara skruva tills det stämmer. De justerbara balkskorna gör det dessutom enkelt att få bärlinorna på plats.

Så enkelt är det – se själv!

Här nedan kan du se en tydlig instruktionsfilm för hur du jobbar med Stavrex. Du kan även ladda ner och spara en enkel manual i pdf-format via den röda knappen nedan.

 

 

Låter grävfritt som en sommar för dig?

Dåså. Bara att hämta hem manualen här nedan och börja planera. Skruvarna kan du köpa i vår e-handel om du vill, men du är såklart också varmt välkommen att titta in personligen och prata med oss på plats i butik. Vi berättar gärna mer om hur Stavrex kan rädda din sommar.

HÄMTA STAVREX MANUAL HÄR

 

 

Därför ska du välja tryckimpregnerad trall

3 april, 2018

Därför ska du välja fördelarna med tryckimpregnerad trall.

I den här artikeln går vi igenom varför tryckimpregnerat virke är så populärt bland trallprodukter. För dig som vill veta ännu mer – ladda ner vår 24 sidor långa trallguide helt utan kostnad.

Tryckimpregnerat virke är den absolut vanligaste trallprodukten på marknaden och den säljs av i stort sett alla byggmaterialhandlare. Produkten är billig i förhållande till andra trallprodukter och kan variera i kvalitet. Normalt är trallen tillverkad i sortering G4-3, men finns även som norrländsk G4-2. Den har en betydligt bättre kvalitet med nare kviststruktur och kviststorlek.

Tillverkas av furu

Råvaran är furu som tryckimpregnerats för att motstå röta och angrepp när träet ligger exponerat mot väder och vind. All vår trall är impregnerad enligt träskyddsklass NTR AB och ska användas ovan mark. Regelavståndet bör ej överstiga c 600 mm.

Grön och brun färg

Trallen finns i både grön och brun färg. Den bruna trallen måste, för att inte tappa sitt pigment, oljas med en pigmenterad träolja regelbundet. Vill man bara att träet med tiden ska bli vackert grått så behöver man inte behandla produkterna. Fördelen med att behandla trallen är att man minskar fuktrörelser samt sprickbildning.

brun tryckimpregnerad trall

Brun trall

Grön tryckimpregnerad trall

Grön trall

Vanliga frågor om tryckimpregnerat virke: 

Varför ska man använda NTR-impregnerat trä? Går det inte lika bra med vanligt trä och någon träolja?

Alla konstruktioner utomhus, i synnerhet de som är fast förankrade i mark och vatten, kräver ett fullgott och garanterat rötskydd. Endast tryckimpregnering med godkända träskyddsmedel ger virket ett heltäckande skydd i utsatta lägen. Träolja påstruket med pensel ger bara ett ytligt och kortvarigt skydd eftersom det inte förmår att tränga in i virket.

Hur vet jag att virket är rätt impregnerat?  

NTR-märket säkerställer att virket är rätt impregnerat. Det är tre viktiga villkor som är uppfyllda i och med att virket är NTR-klassat:

  1. Godkänt träskyddsmedel ur miljö- och rötskyddssynpunkt
  2. Rätt utförd tryckimpregneringsprocess
  3. Opartisk kontroll av ovanstående punkter

Måste NTR-impregnerat virke underhållas?

Nej. NTR-impregneringen är en garanti för att tryckimpregneringen är rätt utförd och en garanti för ett långvarigt skydd mot främst röta. Vill man behålla det fräscha utseendet, kan man bestryka det med träolja. Det hjälper även virket att motstå vissa formförändringar, som t.ex sprickbildning, i utsatta lägen som altaner, bryggor m.m.

Kan man åtgärda missfärgad och smutsig trall?

Ja. Är träet smutsigt eller missfärgat, tvätta med rengöringsmedel för trä.

Kan man måla NTR-impregnerat trä?

Ja. NTR-impregnerat trä kan ytbehandlas som vanligt trä när det är ordentligt torrt (ytfuktkvot 16 %). Såväl täckande som laserande färg kan användas. Är träet smutsigt eller missfärgat tvätta först med rengöringsmedel för trä och låt torka till 16 % ytfuktkvot.

Vad gör man med spill som kapbitar och spån?      

Avfall från allt impregnerat trä ska hanteras enligt din kommuns anvisningar.

Hur fungerar Rötskyddsgrantin?

Garantin ersätter belopp upp till 100 000 kr och omfattar rötangrepp. För att garantin ska gälla måste användarinstruktionerna avseende NTR A och AB ha tillämpats. Garantin omfattar bara konsumentanvändning och lämnas av medlemsföretagen i Svenska Träskydds-föreningen.

Ladda ner trallguiden utan kostnad

Ladda ner vår 24 sidor långa trallguide. I den samlar vi massor av information för dig som planerar att anlägga trädäck.

LADDA NER TRALLGUIDEN UTAN KOSTNAD