Träbildhuggare Elin Juberg står vid sin arbetsbänk och håller en klubba och järn

Elin Juberg vid sin älskade arbetsbänk. Bild: Elin Juberg

För tio år sedan bodde Elin Juberg i London och jobbade med personalutveckling. Hon var inne på sitt femte år i metropolen, och trivdes egentligen prima. Men hon hade en gnagande känsla av att det fanns något annat hon egentligen borde satsa på. Och ja, det fanns det.

Idag är Elin bosatt i Vadstena, och är en av få i landet som livnär sig på träbildhuggeri.

Rikt dekorerade miljöer har alltid lockat

Det började egentligen redan i barnaåren. ”Jag har alltid älskat storslagna miljöer. Kyrkor och slott med pampiga rum och vackra detaljer har alltid fascinerat mig”, berättar Elin. Hon visste tidigt att hon ville jobba med inredning på något sätt, men precis hur tog det lite tid att ringa in.

Efter gymnasiet stack Elin till London där hon jobbade i klädbutik, studerade inredning och stilhistoria, och under en tid halkade in på personalutveckling. Hon var på det hela taget nöjd med livet, men det kom en tidpunkt då hon kände att det var dags att ta ut en riktning på allvar.

Tiden hade kommit att åka hem till Sverige och ta tag i saker och ting.

Bild: Elin Juberg

Dags för en yrkesutbildning

Väl hemma i Sverige möttes hon av en tuff arbetsmarknad, och beslöt att skaffa en rejäl yrkesutbildning.

Eftersom hennes intresse för inredning alltjämt levde kvar, men de teoretiska studierna i London inte hade gett henne vad hon var ute efter, sökte hon in till den mer praktiskt orienterade möbelsnickeriutbildningen vid Komvux i Linköping. Denna kompletterade hon sedan med en möbelrestaureringsutbildning vid Hantverkscentrum i Tibro.

Kärlek vid första klubbslaget

I den utbildningen fanns träbildhuggeri med som en delkurs. Trots att hon från början var tveksam till hantverksformen för att det ”såg så omöjligt svårt ut”, tog det inte lång tid förrän hon var upp över öronen förälskad i arbetet.

”Det var inte alls så svårt som det såg ut, det var som att skära i smör”, säger Elin entusiastiskt. Dessutom var det ett praktiskt orienterat inredningsyrke, som omedelbart knöt an till hennes förkärlek för vackra detaljer och ornamentering. Det sa helt enkelt klick.

Detaljer av vackra träpilastrar tillverkade av Elin Juberg

Elins egendesignade lindpilastrar ska förgyllas och bli del av en vacker hylla i körsbärsträ. Ett av flera beställningsjobb Elin gör tillsammans med möbelsnickare Håkan Eriksson. Bild: Elin Juberg

Vackert snidade träåpilastrar lutade mot en vägg i en verkstad

Pilastrarna till körsbärsbokhyllan är klara och väntar på att bli förgyllda. Bild: Elin Juberg

Osäker efterfrågan

När hon var färdig med utbildningen var den stora frågan: Kan man verkligen försörja sig på något så nischat och ovanligt som träbildhuggeri? Finns det någon som helst efterfrågan? Det fanns bara ett sätt att ta reda på det: försöka.

I samma veva som Elin avslutade utbildningen 2014 blev hon också mamma, och debuten som professionell träbildhuggare fick läggas på is. Ett halvår in på föräldraledigheten började det dock klia i fingrarna på Elin. Men det gick att lösa.

”Mamma passade gladeligen lillkillen halva dagar, medan jag satte upp en verkstad i hennes garage och började jobba med träbildhuggeriet för allt jag var värd. Det var en superstart för mig.”

örgyllt ornament av trä tillverkat av Elin Juberg

Pilastrarna är nu förgyllda och sitter på plats på den vackra körsbärsmöbeln. Bild: Elin Juberg

Beställningar från hela landet

År 2015 startade hon upp sitt företag Ornamentia, och nu drygt två år senare kan Elin försörja sig på träbildhuggeriet på heltid. Visst fanns det efterfrågan.

”Jag får beställningar på träbildhuggeri från hela landet” berättar Elin. ”Dessutom jobbar jag med möbelrestaurering, och många av de jobben kommer härifrån orten”. Som ett tredje ben i verksamheten driver Elin också webshopen Gustavian Homes, där flera svenska möbelsnickare tillverkar vackra klassiska möbler på beställning.

En ateljé för tre – och en hund

Elin har numera flyttat sin verksamhet från mammas garage till trevliga ateljé Creo i Vadstena. Lokalen delar hon med två andra begåvade konstnärer, Lisa Brodell som jobbar med dekorationsmåleri och bildkonst, och Mattias Svensson som är bildkonstnär och fotograf (och sambo med Elin).

”Alla tre har vi utpräglade enmansjobb, så det är skönt att ha varandra som sällskap och bollplank. Man jobbar några timmar, tar en kopp kaffe ihop och utbyter idéer, sen tillbaks till jobbet igen.” I ateljén finns även Elins hund Pipen, som ger besökare ett varmt mottagande och bidrar med allmänt skön stämning.

En golden retriever dåsar på en divan

Ateljéhunden Pipen pryder sin plats i divanen.

Svenskt hantverk från A till Ö

Lind är det bästa träslaget för träbildhuggeri, berättar Elin. Långsamväxande lind har perfekta egenskaper för ändamålet. Det är tätt, jämnt och lite segt, och precis lagom mjukt. Hon har alltid en del lind hemma i lager, men ovanligare träslag beställer hon enkelt efter behov.

De många vackra järnen Elin använder i sitt jobb är närmast konstverk i sig själva. De tillverkas för hand i Motala av Hans Karlsson, en legendar inom sitt eget gedigna hantverk. För att hålla dem riktigt vassa bryner Elin dem med ett japanskt vattenbryn. Slipas behöver de sällan.

Träbildhuggare Elin Juberg och smeden Hans Karlsson. i Elins verkstad.

Hans Karlsson på H Karlsson Klensmide i Motala ligger bakom de handsmidda järnen som Elin använder i sitt jobb. Att skapa verktygen är ett konsthantverk i sig. Bild: Elin Juberg

”Bara gör din grej, sa kunden”

Som träbildhuggare får Elin ofta samarbeta med möbelsnickare och restauratörer. Det kan handla om varsam återställning av skadade möbler, eller nyproduktion av exklusiv inredning av alla de slag. Alla uppdrag är spännande på sitt vis, och Elin har stor nytta av sina kunskaper inom såväl stilhistoria som möbelsnickeri.

Men ibland får hon också helt fria händer, vilket såklart är varje konsthantverkares dröm. ”Jag har en helt underbar kund”, berättar Elin, ”som förklarade för mig ungefär vilken typ av byrå hon ville ha, och lät mig leta upp en på loppis för att sedan fixa till den efter eget huvud åt henne. ´Bara gör din grej´, sa kunden. Så det gjorde jag. Det var otroligt kul. Mycket guld blev det.”

En gammal hög byrå som renoverats till fint skick och dekorerats i vacker blå nyans och förgyllda partier

Ger man Elin fria händer blir man inte besviken. Kunden som lät henne ”göra sin grej” med denna byrå var inget undantag. Bild: Elin Juberg

Förgyller tillvaron

Vurmen för guld och rika dekorationer ser man även i Elins förkärlek för att förgylla sina alster. Denna konst ger hon dessutom kurser i med jämna mellanrum, och de kräver inte några direkta förkunskaper.

I framtiden planerar hon också att ge kurser i träbildhuggeri, även de utan särskilda förkunskaper. ”Även om man är snickare har man som regel inte gjort just detta med sitt material, så alla är i stort sett nybörjare,” menar Elin.

Detaljrikt snidat bordshörn i valnöt av Elin Juberg

Även valnöt är ett trevligt material att arbeta i som träbildhuggare. Acanthus kallas detta bord med fantastiska detaljer av Elin Juberg. Bild: Elin Juberg

Få folk att tappa andan

På frågan om vad som vore ett riktigt episkt drömprojekt för Elin som träbildhuggare är svaret ett som sluter cirkeln perfekt. ”Ja, det vore ju att få skapa någon storslagen interiör, som får folk att tappa andan, precis som jag själv kan uppleva vissa grandiosa miljöer. Kanske en altartavla i en kyrka eller ett helt rum att dekorera efter eget huvud. Det hade verkligen varit häftigt.”

Samtidigt är det alldeles tydligt att drömjobbet för Elin Juberg, är det jobb hon gör en helt vanlig arbetsvecka.

Från Elins Instagramkonto: ”Jag är så lycklig att det är måndag imorgon. Jag lär hålla till vid arbetsbänken mest hela dagen. Så gott!”

Spännande länkar att utforska:

Hemsida Ornamentia

Webshoppen Gustavian Home: www.gustavianhome.se

Mattias Svensson, bildkonstnär och fotograf: www.highwindart.se

Dekorationsmålare Lisa Brodell på Facebook: Lisa Art & Design

Motala Klensmide: www.klensmide.se

Möbelsnickare Håkan Eriksson: www.hemobler.se

Kommentera

Kommentarer