Vinterspecial: Så håller du dig varm på bygget

2 januari, 2018

Hantera kyla som byggare

Arbetar du utomhus eller i kalla miljöer? Då finns det risk för köldskador som kan ge bestående men om du inte skyddar dig korrekt. Vi går igenom vad köldskador innebär och ger några enkla tips på hur du håller dig varm i vinter.

Likheter mellan köldskador och vibrationsskador

Kärl- och nervskador orsakade av vibrationsverktyg är i princip identiska med köldskador. Det konstaterades i en studie från den yrkes- och miljömedicinska enheten vid Umeå universitet.

Smärta av kalla objekt

Det kan vara svårt att avgöra om personal har drabbats av vibrationsskador eller köldskador eftersom symtomen har stora likheter. Främst handlar det om överkänslighet mot kyla. Det innebär att man upplever smärta i kontakt med kalla objekt. Exempelvis när man plockar fram mat ur frysen, eller rör vid ett metallräcke i minusgrader.

Varningssignaler för köldskador

Köldskador, eller förfrysningsskador sker när hudens temperatur sjunker under 0°C. Blir den kallare än -6°C fryser cellerna sönder, vilket kan orsaka permanenta skador. För att undvika förfrysning bör man se upp för följande varningssignaler:

  • Stickningar, domningar och stelhet
  • Huden blir blek, får vita fläckar, eller blåaktigt marmormönster
  • Huden blir hård och får en vaxartad hinna

Rätt hantering av nedkylda kroppsdelar

Om du drabbats av kraftig nedkylning kan du minimera skadorna genom att göra följande:

  1. Värm upp det drabbade området försiktigt genom värmande hudkontakt, eller i ljummet vatten tills blekheten försvunnit och huden rodnat
  2. Torka huden torr efter att huden fått tillbaka färgen
  3. Håll kroppsdelen upprätt och öka blodcirkulationen
  4. Kontakta vården om du tror att du fått en djup köldskada

Det här ska du undvika

Använd inte uppvärmda föremål mot kroppsdelen. Eftersom cellerna är känsliga när de är frusna ska du inte massera eller gnugga på det kölddrabbade området, då du riskerar att göra mer skada än nytta.

Påbörja inte uppvärmning om kroppsdelen riskerar att bli nedkyld igen. Då är det bättre att hålla den nedkyld tills huden kan värmas under längre tid.

Raka dig på kvällen

Ren och torr hud står emot kyla bäst, men du bör inte tvätta eller raka ansiktet på morgonen innan du ger dig ut. Det är bättre att duscha och tvätta ansiktet på kvällen, så att det naturliga och skyddande fettlagret på huden hinner återbildas under natten.

Vinden påverkar

Temperaturen på termometern stämmer inte överens med temperaturen i vinden. Även vid svag blåst blir det snabbt kallt och kan vara en köldfaktor som ofta glöms bort. Hos SMHI ser ni exempel på hur mycket vindstyrkan påverkar kylan.

Inga tydliga regler på arbetsplatser

I Sverige finns det inga tydliga regler för hur kallt det får vara på arbetsplatsen. Generellt brukar man tala om att arbete utomhus upphör vid – 20°C, men Arbetsmiljöverket menar att fasta regler för arbete i kyla kan skapa fler nackdelar än fördelar. Istället ligger ansvaret på skyddsombud och arbetsgivare att agera om det finns uppenbar fara för hälsan.

Det här krävs av arbetsgivaren

Enligt byggavtalet ska arbetsgivaren förse arbetstagare med arbetskläder. Det avser arbetsbyxor, snickarblus, ofodrad jacka och vinterjacka.

I Arbetsmiljölagen står följande: Kap 2, § 7. Kan betryggande skydd mot hälsa eller olycksfall icke nås något på annat sätt, skall personlig skyddsutrustning användas. Denna skall tillhandahållas genom arbetsgivarens omsorg.

Om du som anställd fryser, eller känner att dina skyddskläder inte är tillräckliga bör du vända dig till närmaste chef eller skyddsombud.

Klä dig rätt

Eftersom arbetsgivaren enbart ansvarar för det yttre klädlagret och skorna, är det viktigt för dig som anställd att se till att du är rätt klädd för att kunna hantera kylan.

Lager på lager

Tunna, löst sittande lager värmer bättre än ett tjockt. Anpassa dina lager efter temperatur och arbete så att du inte blir svettig och blöt vid ansträngande arbete. Vi går igenom lager för lager vad du kan tänka på:

Innerlagret: Det innersta lagret av underkläder och långkalsonger har som uppgift att värma samt transportera bort fukten från huden. Därför bör du välja underkläder av syntet eller ull som kan ”andas”. Bomull är inte att rekommendera då det drar åt sig fukt och torkar långsamt.

Mellanlagret: Byxor, skjorta, tröja har uppgiften att värma samt föra fukten från kroppen vidare. Här rekommenderas kläder av syntet, fleece eller ull. Kläderna bör ha öppningsalternativ i form av dragkedja eller knappar för att kunna ventilera om du blir för varm. Tänk även på att fleece är lättantändligt och bör inte bäras i närheten av heta arbeten.

Ytterlagret: Yttersta lagret som ska skydda mot väder och vind ska arbetsgivaren tillhandahålla. Det handlar om överdragsbyxor, arbetsskor/stövlar och jacka. Tåliga kläder av material som andas, t.ex. en kombination av bomull och syntet rekommenderas.

Mössa

Mamma hade rätt. Mössa är alltid viktigt att bära utomhus vid kyla. Däremot handlar det inte om att värmen läcker ut ur hjässan, utan om att huvudet inte kan dra ihop kärlen för att behålla värme lika bra som de stora muskelgrupperna på resten av kroppen kan. Därför är det mössa på som gäller!

Strumpor

Även om du har fodrade arbetsskor är det viktigt att tänka på rejäla strumpor som skyddar fötter och tår mot kölden. Ta även med ett torrt ombyte om du blir blöt i skorna under arbetsdagen.

Håll dig torr

Blöt hud kyls ner betydligt fortare än torr. Ha därför med dig torra ombytesplagg om det finns risk för att du blir blöt under passet.

Drick varmt

Dricker du kalla drycker kyler du ner kroppen som då måste kämpa för att värma upp dig inombords. Drick därför varm eller ljummen (rumstempererad) vätska när du vistas i kyla.

Gå in och värm dig

Självklart är det bästa sättet att undvika kylan att vara inomhus i värme. Gå därför inomhus, eller i personalboden och värm upp dig så ofta du kan.

Källor: 1177.se,  tidningen Arbetsliv, SMHI

Kommentera

Kommentarer