4 värmande grytor till vinterlunchen

20 december, 2017

Recept på vämande grytor för byggarbetare

Mätta magen med en varm och mustig gryta till lunch! När den kalla vinterluften letar sig genom klädlagren räcker det inte längre med en grönsallad under arbetsdagen (en grönsallad har nog aldrig räckt som lunch). Vi tipsar om fyra lättlagade och rejäla grytor till lunch i vinter. Mikra lunchgrytan i personalboden, eller ät direkt med sked ur en varm termos. Smaklig måltid!

Köttgrytan (ca 2 timmar)

En rejäl köttgryta behövs när frostiga vindar pinar kinderna. Maträtten kräver varken speciella ingredienser eller större kokkonst. Däremot behöver den stå för sig själv och puttra i ett par timmar innan köttet är mört. Men väntan är helt klart värd det.

Ingredienser för 4 portioner:

500 g högrev, eller fransyska

1 gul lök

2 msk tomatpuré (gärna delikatesskryddad)

1 köttbuljongtärning

5 dl vatten

2 stora potatisar

1 morot i skivor

Kryddor:

1 krm Muskot

1 tsk oregano

1 tsk vitpepparkorn hela

2 torkade lagerblad

Salt efter smak

Gör så här:

Skär köttet i tumstora kuber, eller köp färdigskurna grytbitar, och bryn dem snabbt med smör i en het gryta. Plocka därefter ur köttet i en skål och ställ åt sidan. Stek hackad lök tillsammans med tomatpuré i grytan. Häll på 5 dl vatten med köttbuljong och tillsätt köttet igen med kryddorna. Riv en potatis och lägg i. Stärkelsen från den rivna potatisen gör rätten tjock och matig. Låt stå och puttra i 1,5 timme innan du häller i slantade morötter och tärnad potatis. 30 minuter senare är maten klar.

Tacogrytan (ca 20 min)

Få fredagskänslan av en ångande tacogryta. Det här är inga konstigheter, utan helt enkelt en grytvariant av den traditionella tacomiddagen. Busenkel och snabb att tillaga. Tacofest hela veckan!

Ingredienser för 4 portioner:

400 g blandfärs eller nötfärs

1 burk krossade tomater

1 burk svarta bönor

I liten burk majs (ca 200 g)

2 paket tacokrydda

1 gul lök

½ rödlök

Gör så här:

Finhacka gul lök och rödlök. Stek löken och köttfärsen i smör i en gryta och häll på tacokrydda enligt instruktion på paketen. När färsen är klar häller du i resterande ingredienser och låter småputtra i några minuter.

Serveras tillsammans med en klick gräddfil och nachos.

Fiskgrytan (ca 30 min)

Det här är grytan som gör dig varm i både kropp och själ, med smakerna från en tropisk strand i Thailand och hettan från chilipeppar. Dessutom är den busenkel att göra och piggar upp en grå arbetsdag.

Ingredienser för 4 portioner:

1 burk kokosmjölk

1 tärning fiskbuljong

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 potatis, skalad och tärnad

400 g torskfilé, tärnad

1 röd chilipeppar, hackad

1 strå citrongräs

1 morot, skalad och skivad

½ purjolök, skivad

Gör så här:

Bryn finhackad gul lök och vitlök i en gryta. Tillsätt kokosmjölken med buljongtärningen och låt sjuda. Dela chilipepparn och rensa ut frön och membran innan du finhackar den och tillsätter till grytan. Lägg även i citrongräs, tärnad potatis, skivad morot och fint skivad purjolök. Småkoka i 20 minuter innan du tillsätter torskbitarna ytterligare 5 minuter i grytan.

OBS: Plocka ur citrongräset innan servering.

BBQ-linsgrytan (ca 30 min)

Vem gillar inte grillat? Men för att få till den grillade känslan med den här grytan behövs inte kolgrillen, utan bara spisen. Detta är en vegetarisk gryta med inspiration från den amerikanska södern. För att få ännu mer av grillsmaken kan du hälla i en droppe rökextrakt.

Ingredienser för 4 portioner:

2 dl röda linser

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 sötpotatis, skalad och tärnad

1 burk krossade tomater

1 morot, hackad

1 gul lök, finhackad

1 rödlök, finhackad

1 dl BBQ-sås

Kryddor (krydda efter smak):

Rökt paprikapulver

Oregano

Muskot

Salt

Vitpeppar

Gör så här:

Finhacka morot, sötpotatis, gul och rödlök och bryn tillsammans i matolja i en gryta. Häll i resten av ingredienserna och rör om. Låt puttra i tjugo minuter tills morotsbitarna och sötpotatisbitarna är mjuka. Klart! Så enkelt är det!

Serveras gärna med crème fraiche och en bit bröd.

Kommentera

Kommentarer