Optimera presenterar: Årets 4 schysstaste byggare!

22 november, 2017

Vår tävling ”Bli årets schysstaste byggare” har avslutats! Eftersom vi fick in så många fina bidrag beslöt vi oss för att utse inte mindre än fyra vinnare, alla på första plats! Här presenterar vi nu – utan inbördes rangordning – de fyra absolut schysstaste byggarna under 2017.

Schysstast: OLiKA Bygg i Wärmland

Lars-Åke Karlsson lyfter armarna i en segergest

Lars-Åke Karlsson är utan tvekan en av årets schysstaste byggare

Först ut presenterar vi OLiKA Bygg i Wärmland som vill bjuda en familj på Swedoor-dörrar för 15.000:- för att färdigställa en kiosk de bygger till minne av sin son som tragiskt gick bort i cancer för tre månader sedan.

Lars-Åke Karlsson är byggare i Karlstad och driver enmansföretaget OLiKA Bygg i Wärmland sedan 2014. Han jobbar idag med nybyggen och mindre renoveringsprojekt, och har varit verksam i trakten i många år, både som anställd och som egenföretagare.

Du nominerade en familj i Karlstad som mottagare av priset, varför ville du hjälpa just dem?

”Jag har jobbat en hel del åt familjen och efterhand har en vänskap spirat fram. Jag höll på med renoveringar hemma hos dem förra året, då deras sjuårige son Eric från klar himmel drabbades av en ovanlig form av cancer. Sjukdomen var skoningslös och pojken gick bort inom loppet av ett halvår. Det var oerhört tungt.”

Familjen bygger nu en kiosk till sonens minne, som ett sätt att bearbeta sorgen. Lars-Åke berättar, ”Jag hjälper till med byggandet och med hjälp av tävlingspriset kan jag nu även bidra med dörrar och montering.”

Älskade fotboll

Kiosken byggs vid Karlstad BKs kansli. ”Eric älskade fotboll, och när han gick bort tog hans familj kontakt med Karlstad BK som gick med på att låta dem bygga en kiosk till sonens minne, invid idrottsanläggningen där han älskade att vara. ”Det är många som ställer upp och hjälper till i detta, en sådan här sak lämnar ingen oberörd” berättar Lars-Åke.

Vid Hultsbergsskolan och vid Tallåsens förskola kommer även två lek-kiosker att byggas till Erics minne.

Tack, Lars-Åke, för att vi fick vara med och stötta denna familj genom ditt tävlingsbidrag.

Schysstast: Bra Bygg i Nacka Värmdö

Stefan Trouin i arbetskläder på ett bygge

Stefan Trouin på Bra Bygg i Nacka Värmdö är en av årets fyra schysstaste byggare.

 

För ungefär ett halvår sedan startade Stefan Trouin sitt företag Bra Bygg i Nacka Värmdö. Firman består av Stefan själv, hans bror Fredrik, som är skeppare på halvtid och sköter bolagets administration när han inte är till sjöss, och nyrekryterade Vinston som fick jobb hos Bra Bygg direkt efter byggymnasiet.

”Även om det finns tillräckligt med uppdrag i närområdet är det inte helt lätt att få ett nystartat bolag att gå ihop” berättar Stefan. ”Min bror tar inte ut någon lön alls än så länge för sina insatser i bolaget, och själv tar jag bara ut så att jag nätt och jämnt klarar mig.” Men Stefan tror på sitt företag och är beredd att ge det tid att få snurr på det hela. Man måste satsa för att vinna.

Du nominerade din kund Helen Ek för att få dörrar från Swedoor i vår tävling, varför vill du hjälpa just henne med detta?

”Hon frågade mig, när vi höll på att renovera hennes kök och badrum, vad det skulle kosta att byta ut alla de slitna innerdörrarna och karmarna i lägenheten. Men som ensamstående fyrabarnsmamma var det inte en kostnad hon i nuläget kunde lösa, så det fick läggas på is.”

När tävlingen om Swedoor-dörrar dök upp på Facebook såg Stefan plötsligt en möjlighet att hjälpa sin kund, vars situation han känner extra starkt för. ”Hon påminner om min egen mamma, och jag vill så gärna få ge henne det där lilla extra” berättar Stefan.

En välbehövlig julbonus

Presentkortet på 15 000 kronor från Optimera kommer extra väl till pass i det nystartade företaget, där behovet av en ny gerkap och sågbord är påtagligt.

Vi gratulerar Stefan och Bra Bygg till vinsten och önskar Helen lycka till med sina nya dörrar.

 

Schysstast: Uffes Bygg i Skillingaryd

Medarbetare i Uffes Bygg står uppradade i enhetlig klädsel i vacker natur

Uffes Bygg: ännu en värdig vinnare av Årets schysstaste byggare

I Skillingaryd söder om Jönköping har Uffe Karlsson sin 16 man starka firma, Uffes Bygg. De är verksamma lokalt i Jönköping och Värnamo med omnejd, och jobbar för närvarande mest med nybyggnation av färdighus, t.ex Eksjöhus. ”Vi har just anställt två nya förmågor och det hela rullar på bra för oss” berättar Uffe.

Du nominerade Ola Ulrikanäs i Jönköping som den privatkund du ville bjuda på dörrar från Swedoor. Varför vill ni hjälpa just hans familj?

”Vi jobbade hemma hos familjen med att renovera bland annat badrummet och tvättstugan, medan deras då femårige son Ture genomgick behandling mot cancer i njurarna. När man jobbar hemma hos någon på det här viset kommer det så nära… särskilt när det är ett litet barn som blir drabbat. Jag har barn själv och blev väldigt berörd.”

Sonen Ture, även kallad Super-Ture, genomgick en rad behandlingar, och dessa hade god effekt på sjukdomen i njurarna. Dock fanns det kvar metastaser i lungan, och fler behandlingar följde. Efter nästan 40 veckors hård kamp är han nu färdig med behandlingarna.

Problem med husgrunden

”Föräldrarna har vabbat väldigt mycket under denna period och ekonomin tar såklart stryk. Under tiden vi jobbade i huset upptäckte vi att det fanns allvarliga brister i husgrunden som behövde åtgärdas. Det skulle bli en ganska dyr historia och detta var ett extra bakslag för familjen. Så vi bestämde oss för att bjuda på omgjutningen av golvet så de ändå fick det gjort. Man vill ju göra vad man kan för att stötta en familj i ett sånt här läge.”

Super-Tures pappa Ola säger ”Uffe och grabbarna har verkligen stöttat oss och varit väldigt följsamma under den här tiden. Långt mer än man räknar med av sin byggare.”

Uffe såg Optimeras Swedoor-tävling på Facebook och grep chansen att ordna en ny ytterdörr till familjen, en kostnad de inte skulle ha kunnat prioritera på ett bra tag. Han skänker dessutom sin egen tävlingsvinst, presentkortet på 15.000:-, till Ola och familjen så att de kan fixa en del projekt i hemmet på egen hand.

Vi önskar Super-Ture med familj och Uffes Bygg allt gott framöver.

 

Schysstast: LLT Bygg i Höllviken

LLT Byggs arbetsbil mot bakgrund av ett rapsfält och blå himmel

LLT BYGG i Höllviken är en av årets absolut schysstaste byggare

Lasse Lundqvists företag LLT Bygg är verksamt i Vellinge kommun i Skåne. Företaget har två anställda utöver Lasse själv, och jobbar primärt med fasadrenoveringar. ”Vid toppar och större projekt hyr vi periodvis in mer folk, kanske sex veckor i stöten, för att färdigställa exempelvis en fasad och ett badrum. Annars är det precis lagom att vara tre i firman.”

Du nominerade Bitte Lindqvist i Skanör som den privatkund du ville bjuda på dörrar från Swedoor. Varför ville du hjälpa just denna kund?

”Bitte tar hand om traktens hemlösa katter, hon är en riktig eldsjäl. Hon matar dem, ser till att de blir kastrerade, och hjälper skadade och sjuka katter så de får komma till veterinär. Nyligen bekostade hon en operation för en av katterna för 8000:-, mestadels ur egen ficka.”

Lasse berättar vidare ”Bitte har insamlingsbössor runt om i stan för att samla in bidrag till ändamålet, men de summor hon får in den vägen räcker inte ens till de 2 säckar kattmat i veckan som går åt. Bara maten kostar 1000 kronor i veckan.”

Renoverar hela huset i etapper

LLT Bygg har byggt ett attefallshus åt Bitte och renoverar nu etappvis hennes 60-tals hus invändigt. Medan han fixade innerväggarna där noterade Lasse att både innerdörrar och ytterdörr, som var original sedan huset byggdes, var rejält slitna och behövde bytas. Innerdörrarna har han nu redan bytt till Swedoor-dörrar, men ytterdörren fick vänta då andra projekt var inplanerade med högre prioritet.

”Det har ju blivit en del stora byggprojekt hos Bitte på sista tiden, så det var inte läge att investera i en ytterdörr just nu, även om det egentligen behövs. Därför känns det kul att kunna ge henne ytterdörren helt gratis” menar Lasse, som planerar att utföra dörrbytet efter årsskiftet i samband med ett projekt i tvättstugan.

Grattis Lasse, och lycka till med renoveringen, Bitte!

Kommentera

Kommentarer