5 stabila byggarmackor som tar dig genom dagen

29 november, 2017

Stabila mackor och lunchlådor för byggare

Vad får du i dig till lunch under din arbetsdag? Sushi, bönsallad och pulled pork i all ära men ibland vill man bara ha en riktigt rejäl macka i matlådan. Här presenterar vi några mättande byggmackor att variera veckan med. Håll till godo!

Falukorvsmacka

Här har du husmanskost mellan två skivor rågbröd och skulle kunna kallas den optimala byggarmackan. Mackorna innehåller rikligt med energi och fibrer för att hålla gång den mest aktiva arbetaren hela dagen. Vi räknar med att två dubbelmackor räcker för en lunch.

Ingredienser för två dubbelmackor:

 • 4 skivor rågbröd
 • 4 skivor falukorv
 • 2 ägg
 • Smör el. margarin
 • Plocksallad
 • Tomat
 • Skånsk senap

Gör så här: Stek falukorv och vändstek äggen i stekpanna med smör. Fördela korv och ägg på hälften av bröden och ringla på senap. Lägg på sallad och skivad tomat och avsluta med resten av bröden som lock. Lika goda nylagade och varma på tallriken, som kalla i matlådan.

Världsmästar-sub

I den här finns allt och lite till som behövs för att hålla både huvud och kropp vakna hela dagen. Fullproppad med antioxidanter, vitaminer, kolhydrater och protein – perfekt för den som vet mest på bygget.

Ingredienser till en portion:

 • 1 minibaguette
 • ½ avokado
 • ½ tomat
 • 3 skivor bacon
 • 1 kycklinglårfilé (urbenad)
 • Vetegroddar
 • Bladspenat
 • Majonnäs
 • Dijonsenap

Gör så här: Stek kycklingen i olivolja med lite salt och svartpeppar. Stek baconet krispigt. Skär upp baguetten och bre majonnäs och dijonsenap på halvorna. Lägg in bladspenat, skivad tomat, skivad avokado, stekt bacon, skivad stekt kycklinglårfilé och avsluta med vetegroddar.

Den här världsmästaren kan du med fördel slå in i smörgåspapper eller aluminiumfolie för att inte tappa ut all fyllning.

Äggamackan

Ingen mack-lista är komplett utan att nämna en riktig klassiker – äggmackan med kaviar. Betongfundamentet som håller många arbetare stabila från frukost till eftermiddagsfikan. För att det ska vara enklare att packa i lunchlådan och äta på plats rekommenderar vi en dubbelmacka

Ingredienser till en äggamacka:

 • 2 skivor lingongrova
 • 1 kokt ägg
 • Majonnäs
 • Plocksallad

Gör så här: Hårdkoka ägget, skala och skiva. Bre majonnäs på brödskivorna och lägg på salladsblad, det skivade ägget och ringla kaviar. Lägg ihop brödskivorna. Klart!

Grekisk bygg-sandwich

Det här är en olympiad av grekiska och medelhavsinspirerade smaker. En kall dag på bygget kan den transportera dig till en varm uteservering på en grekisk charterort. Garanterad snackis under lunchen.

Ingredienser till en sandwich:

 • 2 skivor grekiskt lantbröd
 • ½ zucchini
 • 100 gram skivad halloumi
 • Soltorkade tomater i olja
 • Svarta urkärnade oliver
 • Ruccolasallad
 • 1 vitlöksklyfta
 • Olivolja
 • Tzatziki

Gör så här: Grilla (eller bryn i stekpanna) två stora skivor grekiskt lantbröd. Skala och skiva på längden en halv zucchini. Stek zucchiniskivorna i olivolja och pressad vitlök. Bryn halloumiskivorna i olivolja tills gyllenbruna. Hacka svarta oliver och soltorkade tomater. Lägg därefter alla ingredienser på en brödskiva med tzatziki och lägg på den andra brödskivan som lock.

Köttbullerulle

Innan “wrapen” dök upp i Sverige hade vi tunnbrödsrullar på varenda utflykt. Vilket inte är så konstigt eftersom tunnbrödsrullen är både lätt att göra och lätt att äta utan onödigt kladd. Denna gång fyller vi den inte med mos och wienerkorv utan gör en härlig köttbullsmacka med rödbetssallad av den.

Ingredienser för 1 köttbullerulle:

 • 1 tunnbröd
 • 100 gram kalla köttbullar
 • ½ tomat
 • Rödbetssallad
 • Plocksallad
 • Gurka
 • Smör

Gör så här: Skiva köttbullar, tomat och gurka. Bre smör på tunnbrödet och placera alla ingredienser på ena halvan av brödet innan du rullar ihop det.

Vilken är din favoritmacka?

Har du en favoritmacka som du brukar ta med dig till jobbet, eller brukar du göra dina mackor på något annat sätt än hur vi har skrivit i recepten? Då får du gärna ge oss ditt förslag i kommentarsfältet på Facebook!

Smaklig spis, önskar Optimera.

Kommentera

Kommentarer