Ny app mäter armens arbetsbelastning

3 september, 2017
app mäter armens arbetsbelastning

Bild: Pixabay och ErgoArmMeter

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i samråd med Karolinska Institutet har tagit fram en app som mäter belastningen på överarmen under arbetet. Det är en del i forskningsprojekt som undersöker relationen mellan belastning och arbetsskador.

Hur appen fungerar

Mobiltelefonen fästs på överarmen med exempelvis ett vanligt löparmband som håller den på plats.

Appen, som kallas ErgoArmMeter mäter hur högt och ofta man lyfter armen under arbetet. Det gör den genom att utnyttja mobiltelefonens gyromätare efter att mobilen fästs på armen. Därefter samlar den in datan från arbetspasset och visar användaren hur stor belastningen på överarmen varit.

Hanterverkare i riskzonen

Förlängd belastning av överarmarna har länkats till förslitningsskador och problem med nacke och skuldror, vilket i sin tur kan leda till sjukskrivning och utdragen rehabilitering. Hantverkare och byggarbetare ligger särskilt i riskzonen för skador då de utför arbeten på olika höjd.

Bidrar till forskning

Datan som samlas in via appen kommer att gå till forskning om bland annat riskbedömning av arbete och utformning av bättre ergonomiskt formade arbetsställningar och metoder.

Appen är gratis och finns än så länge enbart att hämta på Appstore i iPhone.

Kommentera

Kommentarer