Allt fler bostäder byggs

21 augusti, 2017

nu byggs allt fler lägenheter

Enligt en rykande färsk rapport från SCB påbörjades det preliminära byggandet av inte mindre än 37 600 nya lägenheter under årets första hälft. Jämfört med föregående år är det en ökning med 22 %. Samtidigt påbörjades ombyggnationer vilket resulterar i ett tillskott av 2 150 lägenheter under första halvåret 2017.

Störst ökning i flerbostadshus

Inte helt oväntat står flerbostadshus för den största ökningen med drygt 30 000 nya lägenheter, vilket innebär 24 procents ökning jämfört med motsvarande period 2016. Men även småhusen utökar med 13 procent fler lägenheter mot förra året, vilket motsvarar ca 7150 bostäder.

Storstadsområdena växer

Områdena kring Stockholm, Göteborg och Malmö står för hälften av alla nya bostadsprojekt och visar på att våra svenska storstäder fortfarande växer så att det knakar.

Ökad efterfrågan av arbetskraft

I ett tidigare blogginlägg lyfte vi fram en rapport från Arbetsförmedlingen som visade på att bygg- och anläggningsyrken är bland de hetaste på arbetsmarknaden. Den stora satsningen på nybyggandet av bostäder är sannolikt en av anledningarna till att byggbranschen nu skriker efter arbetskraft.

Kommentera

Kommentarer