NCC Loop Rocks: Årets hållbara projekt imponerar

16 februari, 2017

En app som förmedlar kontakt mellan två parter – den ena med överblivet fyllnadsmaterial och den andra med ett behov av fyllnadsmaterial. Så enkelt, så smart – och så välfungerande att det vunnit priset för Årets Hållbara Projekt 2016.

– Vi är stolta över att CIO Awards har valt ut Loop Rocks som vinnare för årets hållbara projekt. Vi bidrar till sänkta kostnader för alla i branschen samtidigt som vi minskar miljöpåverkan till följd av lägre koldioxidutsläpp samt andelen utvinning av nya massor, säger Jonas Stridh chef digitala affärer på NCC Industry, i en pressrelease.

Matchar utbud och efterfrågan

Loop Rocks är en öppen plattform för smartare och effektivare hantering av sten, jord och andra sekundära konstruktionsmaterial på byggarbetsplatser, mellan företag och privatpersoner. Via appen matchar NCC utbud och efterfrågan av andrahandsmaterial genom att ”loopa” materialet direkt mellan byggarbetsplatserna. Appen är kostnadsfri och finns för både iOS och Android.

Nomineringen från CIO Awards jury lyder: NCC:s Loop Rocks är ett tydligt exempel på hur digitala medel, med relativt små investeringar, kan få stor utväxling hållbarhetsmässigt. Loop Rocks effektiviserar hanteringen av överskottsmassor från byggen, och givet att var fjärde lastbil som kör i Stockholm idag transporterar sådana massor finns det stora värden att hämta hem.

Varje vardag läggs cirka 150 annonser upp i appen av användare. Bild: looprocks.se

500.000 ton har hittills förmedlats

– Hittills har cirka 500 000 ton material förmedlats. Vi har över 1 500 användare i dag och antalet växer snabbt. Jag tror att de flesta fått nys om Loop Rocks nu, säger Anders Torell, som är chef för affärstransformering och digitalisering på NCC och ansvarig för plattformen, till NyTeknik i en artikel den 10/2.

Man kan söka i appen efter till exempel typ av material, minst antal ton, max avstånd, datum för leverans, etc. Appen är gratis att använda och man måste inta ha någon koppling till NCC. Säljare och köpare gör upp om betalning sinsemellan, ibland är ”priset” bara att man delar på transportkostnaden.

Utöver det prestigefyllda priset Årets hållbara projekt var Loop Rocks även en av sex finalister till World Economic Forums pris The Ecolab Award for Circular Economy Digital Disruptor 2017.

Källor: NCC, NyTeknik

Läs mer om Loop Rocks i artikeln i Ny Teknik, på  NCCs hemsida

Tjänsten har även en egen hemsida där du kan läsa mer och ladda ner appen

 

 

Kommentera

Kommentarer