Termosen som matlåda – 4 smarta tips för byggare ute på fält

29 november, 2018

 

mat-att-ha-i-termos

Som regel ska byggare och hantverkare ha möjlighet att värma sin medhavda matlåda i byggboden. Men om du befinner dig i en situation där detta saknas eller helt enkelt önskar slippa kön till mikron; då är termosen ditt givna val av matlåda. Så här gör du.

En termos är utmärkt för att ta med sig kaffe och andra varma drycker med sig ut på fält. Men den har ett större användningsområde än så. Ett gammalt husmorsknep är att använda termosen som matlåda. Utmärkt då du vill äta varm mat på en plats som vare sig erbjuder restauranger, gatukök eller mikrovågsugn till din medhavda lunch.

1. Pastasås

pasta-i-termos

Somliga verkar gilla att blanda både pasta och sås i termosen. Det kan förvisso fungera. Så länge du inte är känslig mot överkokt pasta det vill säga. Risken är nämligen stor att pastan blir allt för mjuk av att ligga i den varma såsen under förmiddagen.

Vårt förslag är att du istället gör på följande vis:

  • Lägg kokt kall pasta i en vanlig matlåda.
  • Häll önskad sås (skink-, svamp-, köttfärssås, etc. fungerar utmärkt) ordentligt uppvärmd i termosen.
  • När det är dags för lunch: Häll den varma såsen över pastan och blanda runt. Rätten blir något ljummen, men betydligt godare än med överkokta makaroner.

2. Grytorna

grytor-i-termos

Här har du den effektivaste av alla termosrätter: Den hederliga gamla grytan. För finsmakaren fylls termosen med något hemlagat som fisksoppa, boeuf bourguignon eller högrevschili. Den lite mer bekväma väljer förstås en hederlig ärtsoppa på burk eller liknande. Gott smakar det oavsett! Här hittar du några av våra bästa och matigaste grytrecept för hårt arbetande byggare.

3. Snabbast möjliga med pulver

pulversoppa-i-termos

Nummer tre på listan är inte det mest mättande målet, men ganska gott och definitivt värmande en kylig höst- eller vinterdag. Om tidsbrist råder och du ställer lite lägre krav på dagens lunchrätt, gör så här:

  • Fyll upp din termos med kokande vatten.
  • Packa med en påse pulverbaserad soppa, exempelvis ”potatis och purjolök” (eller blanda i den direkt).
  • Blanda pulvret i vattnet enligt anvisning på påsen. Ät eller drick direkt ur termosen.

4. Superklassikern: Kokt korv

kokt-korv-i-termos

Kokt korv i termos är ingenting nytt. Varianten var inte helt ovanlig under skolutflykterna så de flesta av er har säkert testat metoden. Men låt oss ändå hylla en smidig och välbeprövad klassiker:

  • Fyll termosen med kokande vatten (extra gott blir det om du slänger med ett lagerblad, en nypa salt, lite hackad gul lök och några hela vitpepparkorn).
  • Lägg ner korvarna i det heta vattnet.
  • Packa även med:
    • bröd
    • senap
    • ketchup
    • rostad lök.
  • Ät och njut senare under dagan – kokt korv med bröd smakar inte godare än så här.

Har vi missat någon fantastisk termosrätt? Vi ser fram emot att höra vad ni har för erfarenheter av termosen som matlåda. Dela med er av era bästa tips i en kommentar på Facebook.

Kommentera

Kommentarer