Sommarinspirerade recept till hårt arbetande byggare

6 maj, 2018

Våren är primörernas årstid och självklart ska detta avspegla sig i matlådan. Vi ger er tre stabila recept, fullproppade med energi för hårt arbetande byggare.

Ost- & baconpasta med primörer

Allt blir godare med bacon sägs det. Den här pastarätten ger definitivt stöd åt det påståendet. Dessutom är den både energirik och sprängfylld med nyttigheter från vårens alla grönsaker – perfekt för kroppsarbetare alltså.

Ingredienser:

400 gram pasta (gärna penne så att såsen fastnar i rören)

Raps- eller olivolja

2 paket bacon

1 gul lök

Två pressade vitlöksklyftor

1 bunt spröda morötter

1 bunt grön sparris

200 gram sockerärtor

300 ml grädde (godast med tjockgrädde men matlagningsvarinater går också bra)

150 gram parmesan (eller annan lagrad hårdost)

Pastavatten

Salt och svartpeppar

Basilika (färsk eller frusen)

Gör så här:

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Minst 1 liter per 100 gram pasta för bästa resultat. Salta vattnet rikligt.

Förbered sedan grönsakerna. Finhacka lök och morötter. Skölj och skiva sparrisen i bitar om 2-3 cm. Skölj även sockerärtorna och dela på mitten.

Skär baconet i lagom stora bitar och stek i sitt eget fett tills den blir krispig. Dra ner värmen och lyft baconet åt sidan men behåll baconfettet i pannan. Slå på lite raps- eller olivolja, tillsätt grönsakerna och pressa över bägge vitlöksklyftorna. Låt steka under omrörning i någon minut. Grönsakerna ska behålla sin krispighet och bör inte brännas vid.

Lägg pastan i det kokande vattnet (avvakta om du använder färskpasta).Koka enligt paketets anvisningar, men dra bort en minut från tiden. Glöm inte att röra om då och då.

Slå på grädde i pannan med grönsaker. Låt puttra på medelvärme i några minuter. Tillsätt det stekta baconet, häll på pastan och ½ dl av pastavattnet. Låt koka klart i såsen i ungefär en minut.

Dra pannan åt sidan tillsätt riven parmesan. Smaka av innan du saltar och pepprar – osten tillför redan mycket sälta åt rätten. Servera tillsammans med ytterligare riven ost, gärna mycket svartpeppar och färsk/frusen basilika.

Medelhavsinspirerad potatissallad

Snart dyker den underbara svenska nypotatisen upp i butikerna, vilket man förstås vill ta vara på hela sommaren lång. Den här enkla men matiga klassikern är god som den är eller tillsammans med valfri proteinkälla. Många har säkert tjuvstartat grillen redan – varför inte slänga på en extra korv eller köttbit och låta den följa med i matlådan dagen efter?

Ingredienser:

500 gram Nypotatis (finns importerad om man inte orkar vänta till de svenska bönderna börjar skörda sina)

1 Purjolök

3 msk kapris

200 gram fetaost

1 burk soltorkade tomater

Rucola efter smak

Dressing

2 msk Dijonsenap

½ dl rapsolja

1 msk flytande honung (går bra med lite socker också)

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk vitvinsvinäger (kan bytas ut mot pressad citron)

Salt och peppar

Gör så här:

Koka potatisen, låt svalna något (den får gärna vara ljummen när allt blandas samman) och dela i lagom stora bitar. Skölj och skiva purjolöken. Blanda allt i en bunke, bryt ner fetaosten grovt med händerna och addera rucola samt kapris.

Ta en glasburk med lock och häll i ingredienserna till dressingen. Sätt på locket ordentligt och skaka tills allting kommit samman (hittar du inget lock kan du vispa samman allt i en skål). Ringla dressingen över salladen och blanda sedan ihop rätten.

Ät som den är eller komplettera med något gott från grillen.

Haloumi med ungsrostade primörer och coleslaw (4 pers)

Denna grekiska ost har blivit en stapelvara i svenskarnas sommarkök. Inte så konstigt med tanke på dess härliga konsistens och perfekta sälta. Går lika bra att steka som att grilla. Kombinera med ugnsrostade primörer och en coleslaw.

Ingredienser:

400 gram haloumi

Ugnsrostade primörer

200 gram nypotatis

200 gram färska rödbetor

Coleslaw 

Ca. 1 liter strimlad vitkål (ett litet vitkålshuvud)

1 stor eller 2 små morötter

5 rädisor

1 dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 msk flytande honung

Salt och peppar

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader. Börja sedan med coleslawen. Riv eller strimla vitkål och de skalade morötterna fint. Skölj och skiva rädisorna. Blanda ihop med resterande ingredienser i en rymlig skål. Sätt in i kylskåp.

Dela nypotatis med ett snitt på längden. Dela sedan rödbetorna så att de blir jämnstora med potatisklyftorna. Lägg allt på en plåt, ringla över raps- eller olivolja, salta och peppra. Låt rosta i ca 40-45 minuter. Håll koll så att rotfrukterna inte bränns vid, men låt dem gärna få en fin rostad yta.

Värm en stekpanna till strax över medelvärme. Skiva haloumin och stek tills vardera sida fått en fin stekyta. Du som föredrar öppen eld grillar den givetvis till perfektion istället.

Coleslawen är så pass saftig att någon sås egentligen inte behövs, men är du sugen kan du alltid komplettera med exempelvis mangoraja, BBQ-sås eller ajvar.

Kommentera

Kommentarer