USA-inspirerade matlådor för byggare

27 mars, 2018

Bygglunch Recept: Jambalaya Mac and Cheese Sloppy Joes

Denna vecka hyllar vi landet som gav oss trafikljuset, hörapparaten och proppskåpet: USA. Förutom ett uppfinningsrikt folk är de även världsmästare i att äta kaloririk mat. Men USA är mer än bara hamburgare, ostpizza och friterat. De har också en husmanskost-kultur som de kallar ”comfort food” som av outgrundlig anledning inte riktigt slagit i Sverige än. Gör din matlåda great again och prova någon av dessa amerikanska favoriter.

Mac n’ Cheese

Ost- och makaronilådan är en institution i den amerikanska folksjälen. Den här fett- och kolhydratladdade maten rekommenderas inte i stora portioner till stillasittande yrken, men till aktiva byggarbetare som behöver ordentligt med kalorier under arbetsdagen funkar den alldeles utmärkt.

Ingredienser:

 • 4 portioner kokta makaroner
 • 6 dl riven cheddar (gärna olika sorter)
 • 3 msk vetemjöl
 • 4 msk smör
 • 3 dl mjölk
 • 1 pkt bacon
 • 2 msk ströbröd
 • Hackad persilja
 • Salt och peppar

Såhär gör du:

Koka makaroner enligt instruktion på paketet och låt svalna. Smält smör i en stor kastrull och vispa ner vetemjölet tills det är brynt. Rör därefter ner mjölken försiktigt på medelvärme och vänd därefter ner osten. När det bildats en ostsås vänder du ner makaronerna med persilja, salt och peppar efter smak. Blanda ner finhackad och knaperstekt bacon i grytan. Häll över i en smörad ugnsform och strössla ströbröd över. Värm i ugn på 180 °C tills ströbrödet är gyllenbrunt. Låt svalna.

Sloppy Joes

När svenska barn fick oxjärpar med kokt potatis i skolan fick amerikanska barn ”sloppy Joes”. Huruvida järparna uppskattades eller ej råder delade meningar, men det hade kanske inte varit dumt att få en sloppy Joe istället någon gång. I princip är det köttfärs i hamburgerbröd och är till och med godare än det låter! Dessutom väldigt lätt att slänga ihop.

Ingredienser:

 • 1/2 kilo nötfärs
 • 1 gul lök
 • 1 burk finkrossad tomat
 • 1 dl ketchup
 • 1 msk farinsocker
 • 1 msk äppelvinäger
 • 1msk Worcestershire sås
 • 8 briochebröd (eller källarfranska)
 • Salt och svartpeppar

Såhär gör du:

Bryn hackad lök och nötfärs i en stekpanna. Blanda ihop resterande ingredienser och salta och peppra efter smak. Blanda därefter färs och sås i kastrull och låt puttra i ca 20 minuter. Därefter delar du bröden och lägger färsen mellan bröden. Gott!

Stuffing

Jänkarna är tokiga i stora måltider och bara några veckor innan jul firar de thanksgiving med kalkon och massa goda tillbehör. Ett av tillbehören är ”stuffing” som egentligen är en blandning av bröd och grönsaker som ska bakas inuti kalkonen. Det låter kanske inte så trevligt, men om man gör det som en egen gratäng får du en ny och spännande smakupplevelse.

Ingredienser:

1/2 franskbröd, tärnad

1/2 kilo färsk salsicca

2 msk olivolja

4 msk smör

1 stor gul lök, finhackad

2 selleristjälkar, hackade

2 vitlöksklyftor, pressade

2 ägg lätt vispade

1,5 dl matgrädde

1,5 dl kycklingfond

1,5 dl riven parmesanost

Persilja, finhackad

Såhär gör du:

Smöra en ugnsform och lägg i brödet som du skurit i småkuber. Sätt in i ugn på 175 °C tills brödet torkat och ljust gyllenbrunt. Skär upp de färska korvarna och bryn korvfärsen med hackad lök, selleri och vitlök. Blanda ner i formen med brödet. Rör därefter ihop vispade ägg med grädde, kycklingfond och persilja. Blanda allt i formen med kött och bröd. Grädda i 200 °C under folie i 20 minuter och sedan 15 minuter utan folie.

Servera med brunsås och potatismos.

Jambalaya

Alla kulturer har sin version av pyttipanna där man i slänger ihop matresterna och gör en typ av gryta. Nere i Louisianas träskmarker stavas den maträtten: jambalaya. En het form av paella med korv och chili. Jambalayan både mättar och hettar kroppen.

Ingredienser:

1 selleristjälk, hackad

1 gul lök, finhackad

2 paprikor (grön och röd) hackade

1 jalapeño, hackad (ta bort frö och membran för att minska hetta)

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 kycklingbröstfilé tärnad

2 chorizokorvar skivade

2 dl kycklingfond

1 burk krossad tomat

1,5 dl jasminris

1 lagerblad

1 tsk timjan

1 krm cayennepeppar

1 tsk rökt paprikapulver

Finhackad persilja

Såhär gör du:

Bryn kyckling i olivolja och sätt åt sidan. Stek därefter selleri, lök, vitlök, jalapeño och paprika. Blanda ner kyckling, korv, krossad tomat. Låt bubbla i fem minuter innan du häller i kycklingfond, ris och kryddor. Koka under lock tills riset är klart (ca 15-20 minuter). Serveras med en bit bröd.

Kommentera

Kommentarer