Vi lever i framtiden – innovationer i byggbranschen

10 februari, 2018

Nya uppfinningar inom byggbranschen

Vi behöver inte sitta och vänta på att framtiden ska komma – den är redan här! På bara några år har vi gått från gammeldags analog teknik, till självflygande drönare, internetuppkopplade byggmaskiner och 3D-skrivare som kan skriva ut hela bostäder i betong. Denna vecka listar vi fem häftiga nyheter till byggbranschen som skulle kunna vara hämtade ur science fictionfilm.

Självlagande betong

Ja, det är precis som det låter; betong som lagar sina egna sprickor. All betong spricker ju förr eller senare, oavsett hur man har blandat den. Men om regnvatten letar sig in i sprickorna kan det drabba armeringsjärnet i betongen och försvaga byggnaden.

För att undvika det har forskare vid universitetet i Delft, Nedeländerna, kommit på hur man gör betong som lagar sina egna sprickor. Det gör man genom att blanda in kapslar med en speciell typ av bakterie i betongmassan. När betongen spricker och släpper in vatten aktiveras bakterierna som börjar producera kalk och på så vis fyller igen sprickan.

Tester har redan utförts med framgång på betongbostäder och den självlagande betongen ska snart finnas tillgänglig på marknaden.

Genomskinligt aluminium

Det som en gång bara var ett påhittat material i tv-serien Star Trek har nu blivit verklighet – genomskinligt aluminium. Materialet är en så kallad keramisk legering av aluminium, syre och kväve. Den kallas även aluminium oxynitrid, eller ALON.

Det genomskinliga materialet ALON är starkare än skottsäkert glas och användningsmöjligheterna är oändliga. Från förstärkta linser, till fönster på rymdfärjor. Eller varför inte som förstärkt fönster till uterummet så att duvorna inte flyger igenom?

Byggnadsmaterial av koldioxid

Det är ingen nyhet att världen har ett kraftigt överskott av koldioxid som bidrar till klimatförändringarna. Men nu har forskare kommit på ett genialt sätt att omvandla gasen koldioxid till ett fast kolbaserat material som skulle kunna användas till byggmaterial. Det gör de genom att genmanipulera jäst som skapar mineralen karbonat av koldioxid.

För varje kilo koldioxid kan jästen producera 2 kg karbonat. Förhoppningen är att kunna göra dubbel vinning av att både minska koldioxidutsläppen och tillverka ett billigt byggmaterial.

Än så länge är tekniken kvar i laboratoriet, men hoppas kunna börja produceras i fabriker inom snar framtid.

Motorväg av solpaneler

Tänk så mycket väg som täcker marken och inte används till mer än att vara ett underlag till fordon. Men nu har ett amerikanskt företag börjat sälja smarta vägar med solceller. De består utav sexkantiga solpaneler som är mycket tåliga och klarar lastbilar som väger över 100 ton.

Elektriciteten från solcellerna ska kunna användas för att hålla igång exempelvis lyktstolpar och trafikljus. Men vägarna räknas producera så pass mycket ström att det bildas ett överskott som kan föras in i elnätet. Dessutom finns det LED-lampor i panelerna som ger möjlighet till varningssignaler eller anvisningar i vägbanan.

Exoskelett

Man har hittills bara sett dem användas i Hollywood-filmer som Aliens och Elysium som utspelar sig lång fram i framtiden. Men nu har exoskeletten börjat användas på riktigt!

Exoskelett är ett verktyg som man klär på sig och är format efter kroppen. Verktyget motverkar gravitationen och hjälper tunga lyft eller ansträngande arbetsställningar.

Det är biltillverkaren Ford i USA som är först ut med att ge sina fabriksarbetare exoskelett att arbeta i. Med tanke på exoskelettens smidighet och användningsområde bör de kunna förhindra förslitningsskador för byggnadsarbetare också. Därför är det inte omöjligt att de introduceras till bygg- och anläggninsbranschen inom ett par år.

 

 

 

 

 

Kommentera

Kommentarer