Uppsala laddar för årets rekordstora Yrkes-SM!

8 februari, 2018
Två ungdomar med fallskyddsutrustning på en takkuliss under Yrkes-SM 2016

Vid Yrkes-SM får ungdomar prova på olika spännande yrken. Bild: Worldskills

Nu pågår förberedelserna för fullt inför Yrkes-SM i Uppsala. Under tre dagar får skolelever och allmänhet gratis besöka evenemanget, för att följa tävlingarna och själva få prova på olika yrken. I år kommer cirka 50 olika yrken att vara representerade, vilket är rekordmånga.

Den 25-27 april är det fullt ös på Gränby sportfält i Uppsala. Till årets Yrkes-SM räknar man med att få uppemot 25 000 besökare, varav de flesta är högstadieelever. Omkring 250 gymnasieelever som kvalificerar sig via regionala deltävlingar runtom i landet kommer att tävla. Vinnarna tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Prova på yrken

Målet med Yrkes-SM är att ge ungdomar möjligheter att få en konkret inblick i moderna yrkesutbildningar. Evenemanget kan beskrivas som ett stort ”multiprao”, perfekt för studiebesök och inspiration.

Under ett besök får elever se yrken ”live” på nära håll och prova på olika yrken och arbetsmoment på ett kul sätt. På plats finns guider, studie- och yrkesvägledare, branschexperter och yrkesverksamma ungdomar att prata med och ställa frågor till om utbildning och arbetsmarknaden.

Yrkes-SM ska öka attraktionen

Yrkes-SM arrangeras vartannat år och är Sveriges största satsning för att öka attraktionskraften och rekryteringen till yrkesutbildningar inom Bygg-, Konstruktions- & Anläggningsteknik, Industri-, Maskin- & Verkstadsteknik, Informations- & Kommunikationsteknik, Konst, Kreation & Mode, Social & Personlig Service, samt Transport & Logistik.

Bakom satsningen står WorldSkills Sweden (WSS), ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten genom Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkeshögskolan. Samarbetspartner 2018 är Uppsala kommun. Därutöver medverkar branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag.

Fritt inträde för alla

På Yrkes-SM är det fritt inträde för alla. Högstadieelever och förstaårselever på gymnasiala utbildningar i region Uppsala kommer att erbjudas gratis UL-resor för att enkelt kunna ta sig till tävlingarna.

Läs mer: Hur locka fler unga till byggbranschen?

Källa: yrkessm.se

Kommentera

Kommentarer