Hållbarhet i kubik – vi provar ut en ny grön bärkasse

14 februari, 2018
En transparent bärkasse med en jordglob i

Bild: Fotolia

Just nu testar Optimera i Malmö en ny miljövänlig bärkasse med hjälp av sina kunder. Påsen är tillverkad av 100 % vegetabilisk stärkelse och än så länge är betyget gott. ”Våra kassar måste hålla måttet både miljömässigt och hanteringsmässigt, och den vi testar nu verkar absolut lovande,” berättar Henrik Björk, hållbarhetsansvarig på Optimera Svenska AB.

Sedan juni 2017 är alla handlare skyldiga att informera om plastkassars miljöpåverkan, fördelarna med att använda färre plastkassar och vilka åtgärder som kan vidtas för att minska på användandet av dem.

För att driva på utvecklingen ytterligare vill Optimera nu byta ut alla sina plastkassar mot mer miljövänliga alternativ så snart som möjligt, och därför testar man nu en variant man nogsamt letat fram bland de olika varianter som finns idag. Kassen är tillverkad helt av stärkelse, och försvinner på 40 dagar om den läggs i komposten.

Hållbarhet även en kvalitetsfråga

Henrik Björk, Hållbarhetsansvarig på Optimera Svenska, påpekar att utmaningen ligger i att kassen ska vara så klimatneutral som möjligt men ändå klara av att bära en bygghandels varor i. ”Det får inte bli så att skruvlådor eller verktyg trillar rakt igenom, som på de första vi provade. Både kunderna och butiksmedarbetarna ska tycka att kassen är riktigt bra. Så får det hellre bli en lite mer påkostad variant,” menar han.

Därför har man nu köpt in en testvolym av stärkelsekassen, som utvärderas under några veckors tid i butiken på Optimera i Malmö. Här får kunderna information om kassen och uppmuntras att ge sin feed-back på den mot att testa den gratis. Hittills har responsen bland såväl kunder som medarbetare varit positiv.

Mindre plast i haven

Marint skräp är ett av vår tids största miljöproblem. Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, det mesta av det är plast. Enligt miljöminister Karolina Skog kan det komma att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, om vi inte gör något åt problemet.

Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten. Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk som vi äter.

Plast som hamnar i haven är också en källa till att farliga kemikalier sprids. Dels kan plasten i sig innehålla hormonstörande och cancerogena tillsatser, dels kan plasten fungera som en magnet för olika kemikalier.

Källor: Svensk Handel , Regeringens hemsida

 

 

 

Kommentera

Kommentarer