Recept: Bra husmanskost för byggare

17 februari, 2018

Husmanskost för byggare att stoppa i matlådan.

Om man bygger hus borde väl husmanskost vara passande? Inte bara för att det har med hus att göra, utan även för att det är rejäl, jordnära och prisvärd mat. Vi tipsar denna vecka om fyra härliga husmansrätter att ta med till jobbet.

Pyttipanna

Nästan alla rester i kylskåpet kan bli pyttipanna så länge du hackar och steker dem med potatis och lök. Den är svår att misslyckas med så länge du har något att skära med och en stekpanna. I den här versionen kommer vi att fuska och använda färska ingredienser för en klassisk fläsk-pytt.

Ingredienser till 4 port:

 • ½ kilo skinkstek
 • 1 paket skivad bacon
 • 1 gul lök
 • 1 kg potatis (fast)
 • Färsk persilja

Så här gör du:

Tärna alla ingredienser och stek var för sig. Blanda ihop i en ugnsform och smaksätt med salt, svartpeppar samt finhackad persilja. Låt stå i ugnen i på 150 °C i tjugo minuter för att potatisen ska bli helt klar och smakerna blandas.

Serveras med stekt ägg och inlagda rödbetor.

Köttfärslimpa

Det här kan vara den perfekta lunchen i snuskburken, eftersom köttfärslimpa är nästan lika god kall som varm. Har du inte tillgång till mikrovågsugn kan du äta köttfärslimpan med potatis och lingon som de är i lådan.

Ingredienser till 4 port:

 • ½ kilo blandfärs
 • 2 dl gräddfil
 • 1 påse fransk löksoppa (pulver)

Så här gör du:

Blanda ihop alla ingredienser och forma till en limpa. Grädda köttfärslimpan i ugnen. 175 °C i ca 40 minuter.

Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Långkokt fläsklägg

Långt innan pulled pork serverades av hipsters med sotarmössor hade vi i Sverige långkokt fläsklägg. Det är himmelskt gott och passar utmärkt som lunch men kräver tid, lång tid. Så vi rekommenderar att den lagas under en ledig söndag innan arbetsveckan. Väntan är definitivt värd det.

Ingredienser till 4 port:

 • 1 rimmat fläsklägg
 • 1 knippe timjan
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 gul lök
 • 1 morot
 • 3 dl rödvin
 • 1 tsk vitpepparkorn
 • 2 msk balsamicovinäger
 • 2 msk kalvfond

Så här gör du:

Skär bort svålen och det mesta av fettet runt fläskläggen. Hacka upp grönsakerna grovt och lägg i ugnssäker gryta, eller braspanna tillsammans med alla ingredienser. Häll på ca ½ liter vatten. Bräsera i 150 grader i drygt 4 timmar. Vänd på läggen en gång i timmen. När köttet faller av benet och läggen är jobbigt att hantera är det klart.

Serveras med rotmos, svartvinbärsgelé och inlagd gurka.

Stekt sill med mos

Den stekta sillen är definitivt underskattad och finns nästan enbart i ättikslag till julbordet. Men det är dags att vakna och inse att all sill inte måste läggas in! Det går alldeles utmärkt att bara panera lätt och steka den. Däremot passar den fortfarande bra i sällskap med kavring.

Ingredienser till 4 port:

 • 600 gram färska sillfiléer
 • 2 dl mjölk
 • 2 dl vetemjöl
 • 2 dl ströbröd
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Vitpeppar
 • Matolja och smör att steka i

Så här gör du:

Blanda lika delar vetemjöl och ströbröd i en djup tallrik. Klipp bort sillfiléernas ryggfenor och doppa filéerna i mjölken innan de läggs i mjölblandningen med ryggsidan nedåt. Vik filéerna dubbla med ryggsidan utåt. Salta och peppra lätt svart- och vitpeppar. Häll i matolja i en mediumvarm stekpanna så att det täcker botten. Fräs ner en rejäl klick smör i den varma stekpannan och stek sillfiléerna tills de är gyllenbruna.

Servera med potatismos, rå lök, rårörda lingon och kavring.

Kommentera

Kommentarer